Scandalul dintre China şi SUA pe tema ambalajelor contaminate cu SARS-CoV-2 continuă. Ce spun experţii despre pericolul de infectare
0Scandalul comercial continuă înttre China şi SUA, inclusiv partenerii nord-americani, pe tema produselor congelate oprite de la comercializare după ce autorităţile de la Beijing au găsit virusul SARS-CoV-2 pe ambalaje. Chiar dacă mai mulţi experţi spun că nu ar fi niciun pericol de contaminare de pe ambaje, oficialii chinezi spun că „pun siguranţa cetăţenilor pe primul loc”.
Autorităţiile de la Beijing au oprit de la comercializare o serie de produse congelate provenite de la producători din SUA, Noua Zeelandă, Canada şi Uniunea Europeană. În total, este vorba despre 24 de producători de carne de pui, vită sau fructe de mare. După ce autorităţile pentru siguranţa alimentelor din China au descoperit urme de coronavirus pe ambalajele acestora, în supermarketuri au apărut etichetări care menţionează „produs fără coronavirus” pe restul alimentelor, transmite Associated Press News.
Experţii din statele amintite spun că urmele de SARS-CoV-2 de pe ambalajele produselor congelate nu prezintă un risc semnificativ de infectare pentru consumatori.
Chinezii nu cred în explicaţiile americanilor
Autorităţile de la Beijing au respins aceste explicaţii şi spun că pun siguranţa consumatorilor pe primul loc. Aşa cum s-a mai întâmplat în trecut, atunci când vine vorba despre virusul SARS-CoV-2, scandalul dintre China şi SUA a căpătat o tentă politică.
În prezent, este analizat lanţul de ambalare şi de distribuţie, nefiind clar dacă nu cumva contaminarea produselor a avut loc în timpul transportului, fie din vina producătorilor străini, fie din vina distribuitorilor chinezi.
Potrivit oficialilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citaţi de AP, sunt rare situaţiile în care a fost identificat virus active SARS-CoV-2 pe ambalajele produselor. Este cunoscut faptul că noul coronavirus poate fi identificat pe ambalaje, dar nu există dovezi potrivit cărora consumatorii se pot infecta în acest fel.
Virusul SARS-CoV-2 se transmite pe calea aerului, prin particulele expirate de cei infectaţi, de unde şi importanţa purtării măştilor de protecţie.
Cu toate acestea, virusul este prezent şi pe suprafeţe, fiind exprimate recomandări din partea autorităţilor sanitare cu privire la dezinfectarea acestora pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.
Ce spun cercetătorii
Experţii spun că virusul aflat pe suprafeţe poate de natură infecţioasă sau non-infecţioasă. Timothy Newsome, epidemiolog la Universitatea din Sydney, spune că nici cele mai sensibile teste nu pot stabili, de fiecare dată, dacă virusul găsit pe suprafeţe este activ sau nu.
„Este posibil să existe un risc de infectare, dar cu siguranţă este vorba de un risc minim. Ştim că temperaturile scăzute stabilizează virusul, dar ştim de asemenea că riscul infectării cu noul coronavirus de pe suprafeţe este mai mic”, a spus cercetătorul, citat de AP.
Un rezultat pozitiv al testului anti-COVID efectuat pe suprafeţe nu indică neapărat un virus activ, infecţios, ci mai degrabă unor urme de SARS-CoV-2 pe respectiva suprafaţă, a declarat Andrew Pekosz, profesor de sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins. „Nu am văzut dovezi convingătoare că oamenii se pot infecta cu virusul SARS-CoV-2 de pe ambalajele alimentelor”, a conchis expertul.