Rusia negociază înfiinţarea de baze militare în Cuba, Seychelles şi Vietnam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia poartă negocieri cu privire la posibilitatea înfiinţării de baze pentru flota sa maritimo-militară în Cuba, insulele Seychelles şi în Vietnam, a dezvăluit pentru RIA Novosti, comandantul suprem al flotei ruse, viceamiralul Viktor Cirkov.

Conform declaraţiilor viceamiralului Cirkov, pentru statul rus este mai convenabil să întreţină în străinătate baze militare permanente pentru aprovizionarea navelor, decât să trimită dotări în locul unde se află aceste nave. Comandantul rus a refuzat, însă, să ofere mai multe informaţii referitor la mersul negocierilor.

Flota Militaro-Maritimă a Uniunii Sovietice, apoi a Rusiei, a deţinut înainte baze în Vietnam, în portul Kamran, şi în portul Tartus din Siria. La ora actuală, flota rusă are o bază la Tartus, care este folosită pentru asigurarea navelor ce se află în Marea Mediterană, Golful Aden şi Oceanul Indian. Pe lista bazelor străine poate fi trecută şi cea pe care Flota Rusă de la Marea Neagră o are în Ucraina, acordul pe marginea căreia a fost prelungit de Moscova şi Kiev până în 2042.

În 2009 se anunţa că Federaţia Rusă poartă negocieri în vederea înfiinţării unei baze a flotei ruse pe insula Socotra din Yemen şi la Tripoli în Libia. De asemenea, dorinţa de a găzdui pe teritoriul său o bază a flotei ruse a fost exprimată de autorităţile Somaliei. În octombrie 2010, Serghei Prihodko, care la acea dată era consilier prezidenţial, a anunţat că Rusia nu va înfiinţa o bază militară în Kamran.

Vietnamul respinge ideea unei baze navale ruse pe teritoriul său

Preşedintele Vietnamului,Truong Tan Sang, a declarat că în portul Cam Ranh nu va exista niciun fel de bază navală străină - nici a Rusiei, nici a altui stat.

„Nu avem intenţia de a coopera cu alte state în scopul utilizării militare a portului Cam Ranh. Vietnamul este singurul stăpân la teritoriului său", a subliniat preşedintele vietnamez.

El a mai spus că la Cam Ranh va exista doar un centru de mentenanţă şi aprovizionare pentru navele din toate ţările lumii, care vor intra în acest port.

„În ceea ce priveşte Rusia, ne leagă o cooperare de durată şi un parteneriat strategic. Acest parteneriat se va dezvolta în continuare. Prin urmare, vom oferi Moscovei unele avantaje la Cam Ranh, inclusiv în scopul dezvoltării cooperării militare. Dar vreau să subliniez încă o dată: Cam Ranh este pământ vietnamez şi noi decidem cum să-l folosim", a reiterat Truong Tan Sang.

Începând cu 1979, la Cam Ranh a funcţionat o mare bază navală sovietică, care şi-a continuat activitatea şi după căderea URSS. În 2001, Rusia a decis să nu reînnoiască acordul de prelungire a staţionării bazei sale la Cam Ranh pe fondul reducerii cheltuielilor militare şi al regândirii politicii de securitate. Ultimii militari ruşi au părăsit baza în 2002

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite