Vladimir Putin și Kim Jong-un s-au întâlnit la cosmodromul Vostocinîi: Potențial acord de armament în pregătire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin și Kim Jong-un s-au întâlnit miercuri dimineață la cosmodromul Vostocinîi, ceea ce a stârnit speculații privind o posibilă tranzacție de armament între cei doi dictatori pe fondul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

O alianță strategică în mijlocul tensiunilor globale

Întâlnirea la nivel înalt dintre liderii rus și nord-coreean ar putea însemna o cooperare mai profundă în domeniul apărării, Kim putând furniza artilerie Rusiei și căutând în schimb tehnologie avansată de sateliți.

Într-o mișcare care a captat atenția globală, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au întâlnit miercuri la cosmodromul Vostocînîi, principalul complex de lansare a rachetelor spațiale din Rusia. Întâlnirea, care a avut loc pe fundalul pădurilor dense din estul Rusiei, a stârnit îngrijorări cu privire la o potențială tranzacție de armament care ar putea susține asaltul actual al Moscovei asupra Ucrainei, scrie cotidianul britanic „Daily Mail”. 

La sosirea lui Kim, cei doi lideri au schimbat o strângere de mână caldă, Putin exprimându-și plăcerea de a-l vedea pe dictatorul nord-coreean. Camaraderia a fost evidentă în timp ce Putin a prezentat rachetele de la cosmodrom unui Kim evident interesat, notează jurnaliștii britanici.

Împreună împotriva imperialismului

Liderul nord-coreean, care a fost una dintre puținele figuri globale care l-au susținut pe Putin de la începutul invaziei din Ucraina, cu 19 luni înainte, a catalogat conflictul drept un „război sacru” împotriva Occidentului. El a subliniat că ambele națiuni vor lupta împreună împotriva „imperialismului”.

Interacțiunile animate dintre cei doi dictatori au sporit îngrijorările globale. Există o convingere tot mai mare că statul nord-coreean ar putea furniza Rusiei obuze de artilerie și rachete antitanc, cruciale pentru ofensiva Moscovei în Ucraina. În schimb, se pare că dictatorul nord-coreean are în vedere tehnologii avansate de sateliți și submarine cu propulsie nucleară din Rusia.

Întâlnirea nu a fost doar o interacțiune întâmplătoare. Ambii lideri, cunoscuți pentru preocupările lor de securitate sporite, au fost însoțiți de un detașament de securitate semnificativ.

Întâlnirea lor a început cu un tur al instalației de lansare a rachetelor spațiale Soiuz-2, unde Kim s-a interesat în mod activ despre rachete. Discuțiile ulterioare au implicat delegațiile lor respective și conversații private individuale.

În timpul interacțiunii lor, Putin a recunoscut, de asemenea, mai multe aniversări nord-coreene, inclusiv cel de-al 75-lea an de la înființarea Coreei de Nord în 1948. Această întâlnire subliniază alinierea intereselor celor doi lideri, în special în lumina confruntărilor lor individuale cu SUA și Occidentul.

Deocamdată, Rusia și Coreea de Nord neagă un acord pentru armament

În timp ce Washingtonul a arătat cu degetul spre Coreea de Nord pentru că ar putea furniza arme Rusiei, ambele națiuni au respins aceste afirmații. Cu toate acestea, ele și-au exprimat în mod deschis intenția de a aprofunda legăturile în domeniul apărării.

Declarațiile lui Kim din timpul întâlnirii au consolidat și mai mult această poziție, subliniind că va prioritiza relația sa cu Rusia mai presus de toate celelalte agende de politică externă.

Importanța strategică a acestei alianțe a fost subliniată și mai mult de decizia lui Kim de a vizita din nou Rusia după o pauză de patru ani. Această vizită a avut loc la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice.

Analiștii consideră că Rusia ar putea fi interesată să achiziționeze stocul vast de obuze de artilerie și rachete al Coreei de Nord, care ar putea ajuta în mod semnificativ eforturile Moscovei în Ucraina. În schimb, Kim ar putea căuta tehnologii avansate de armament, energie și ajutor alimentar din partea Rusiei.

Semnificația cosmodromului Vostocinîi, locul de unde sunt lansate rachetele rusești

Semnificația cosmodromului Vostocinîi nu poate fi subestimată. Fiind principala instalație internă de lansare de sateliți a Rusiei, acesta indică interesul lui Kim pentru expertiza tehnică rusă, în special în domeniul sateliților de recunoaștere militară.

Ambii lideri ar putea avea de câștigat din punct de vedere tactic de pe urma acestei alianțe, însă implicațiile pe termen lung, în special în ceea ce privește legăturile Rusiei cu alte națiuni, precum Coreea de Sud, ridică îngrijorări globale cu privire la acest parteneriat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite