Românii îşi caută strămoşi unguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe cereri s-au înregistrat la Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca şi Subotica (Serbia). În primele două zile de lucru din ianuarie, autorităţile ungare care se ocupă de formalităţile privind acordarea dublei cetăţenii au primit 1.665 de cereri.

Cele mai multe solicitări au fost depuse la Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca şi Subotica (Serbia), dar interesul este mare şi în Europa Occidentală, Statele Unite, Canada, Israel, chiar şi în Panama şi Abu Dhabi, informează agenţia ungară de ştiri MTI. S-a constatat că în primele două zile au fost depuse mai multe cereri decât în primele şase luni din 2010. Comisarul ministerial Tamas Wentzel a declarat că în primul an autorităţile ungare se aşteaptă la 250.000-400.000 de cereri şi a subliniat că, spre deosebire de trecut,  cei care doresc cetăţenia nu trebuie să locuiască în Ungaria.

Citiţi şi:

Ungurii din Oradea cer cetățenie maghiară ca să poată pleca fără viză în SUA sau în Canada  

Dubla cetăţenie nu este biletul spre Ungaria

Într-o convorbire la postul InfoRadio, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a subliniat că prin acest procedeu nimeni nu are în vedere schimbarea graniţelor de stat sau a teritoriilor, nu este vorba de nici un fel de iredentism maghiar ci de a oferi posibilitatea unor persoane  cu identitate maghiară să dobândească cetăţenia ungară fără să locuiască în Ungaria.  În mod concret, dubla cetăţenie are importanţă practică în Serbia şi Ucraina (state nemembre ale UE), iar simbolică, pentru maghiarii din Ardeal, a afirmat Martonyi. Ministrul a constatat că, cel puţin deocamdată, nu există probleme în ţările vecine unde trăieşte o minoritate maghiară. Pe de-altă parte, Zsolt Nemeth, secretar de stat la Ministerul ungar de Externe, citat de „Magyar Nemzet", a sugerat că prin dobândirea dublei cetăţenii se creează condiţii pentru facilitarea obţinerii autonomiei teritoriilor cu populaţie majoritat maghiară.

Şeful UDMR nu vrea dublă cetăţenie

La Bucureşti, maghiarii nu ­s-au înghesuit să depună cererile pentru dubla cetăţenie, se arată într-un reportaj publicat în cotidianul „Nepszabadsag" care menţionează că numărul doritorilor a fost până acum de 400. Cotidianul citează şi o serie de păreri nefavorabile ale unor oameni politici români. Resentimentele au ieşit la iveală, scrie ziarul, după ce s-a aflat că preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş au fost primii care au cerut dubla cetăţenie. „Nu este ilegal, dar este imoral", a declarat Mircea Duşa, preşedintele organizaţiei PSD din judeţul Harghita. Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Partidului Conservator, a susţinut că scopul „trădării" celor trei oameni politici maghiari este „mutarea în Ungaria a judeţelor conduse de ei". Întrebat de ziarişti, actualul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat că nu a cerut până acum dubla  cetăţenie.

Critici

Ideea acordării dublei cetăţenii nu este agreată de întreaga populaţie din Ungaria. Numeroase texte apărute pe bloguri atrag atenţia asupra posibilităţii pierderii locurilor de muncă sau a năvălirii mongolilor, kirghizilor şi ţiganilor în ţară.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite