Român arestat în Irlanda, după ce a incendiat o biserică istorică. Au fost distruse mumiile a cinci cavaleri cruciaţi

0
Publicat:

Autorul incendiului care a avut loc marţi la o biserică istorică din Irlanda, în timpul căruia, din cauza intervenţiilor salvatorilor, au fost distruse mai multe artefacte „de neînlocuit”, după cum spun arheologii, este un român.

Pagube irecuperabile la biserica irlandeză incendiată de un român. Foto ireland anglican org jpg
Pagube irecuperabile la biserica irlandeză incendiată de un român. Foto ireland anglican org jpg

Poliţia irlandeză l-a reţinut pe Cristian Topiter, un român în vârstă de 38 de ani, despre care autorităţile spun că se face responsabil pentru izbucnirea incendiului de la St Michan's Church, cunoscut reper turistic din Dublin. El a apărut în primă fază în faţa instanţei, care a stabilit că ar putea fi pus în libertate provizoriu, în schimbul unei cauţiuni de 4.000 de euro, potrivit The Irish Times.

În acelaşi proces, alături de român a apărut şi un pompier local, care lucrează cu jumătate de normă, care a fost acuzat că prin intervenţia sa cu apă pentru a stinge incendiul a distrus rămăşiţe mumificate „neprețuite” și „de neînlocuit” din cripta Bisericii St Michan din Dublin.

Incendiul a avut loc marți, în jurul orei 16.00, şi imediat un ghid turistic a dat alarma, după ce a observat fum în bolta clădirii de pe Church Street. Pompierii din Dublin au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la restul clădirii și au declarat că nu s-au înregistrat victime.

Din păcate, însă, în timpul intervenţiei cu jeturi puternice de apă, au fost distruse cinci rămășițe mumificate ale unor cavaleri cruciaţi aflate în interiorul Bisericii St Michan, inclusiv un artefact vechi de 800 de ani cunoscut sub numele de "Crucișătorul" și alte patru care au peste 400 de ani.

Resturile mumificate ale cavalerilor cruciaţi. Foto Facebook Susan Deveney
Resturile mumificate ale cavalerilor cruciaţi. Foto Facebook Susan Deveney

Cristian Topiter, despre care autorităţile spun că are paşaport de România, dar că pe parcursul şederii sale în Irlanda a locuit la mai multe adrese, a fost reţinut într-o gară din nordul Dublinului. Asta după ce mai înainte fusese identificat din imaginile obţinute de pe camerele de supraveghere ale obiectivului turistic. El este acuzat că a provocat pagube „irecuperabile” la Biserica St Michan.

Potrivit informaţiilor din anchetă, de cel puţin patru ani românul are o relaţie stabilă cu o tânără irlandeză, care, de altfel, a şi fost prezentă la prima înfăţişare la tribunal.

Anchetatorii spun că în timpul interogatoriului Cristian Topiter a avut un comportament agresiv şi a vrut inclusiv să-şi rupă declaraţia. Infracțiunea comisă de el se află la limita superioară a infracțiunilor de daune penale, care ar putea să îi aducă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, au mai spus poliţiştii.

Dacă va fi eliberat pe cauțiune, el trebuie să stea departe de Biserica St Michan, să nu ia legătura cu martorii, să le comunice gardienilor adresa sa și să predea actele de identitate sau de călătorie.

În ceea ce priveşte pagubele, arhidiaconul de Dublin și vicar al bisericii St Michan, David Pierpoint, a declarat: „Este dezastruos pentru Dublin, este dezastruos pentru istorie și este dezastruos pentru parohie”.

El a spus că va contacta Muzeul Național al Irlandei pentru a vedea dacă ar putea salva ceva din rămășițele mumificare ale cavalerilor cruciaţi care se găseau în biserică, „dar suntem destul de siguri că au fost distruse” și că sunt „ireparabile”.

La rândul său, arhiepiscopul Bisericii Irlandei, Michael Jackson, a declarat că acest eveniment „va întrista generații întreg, nu numai de locuitori ai Dublinului și grupuri școlare, ci și de vizitatori străini, care vin special la St Michan's, pentru că trăiesc o experiență unică”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite