Bashar al-Assad, ameninţat cu moartea de un ministru israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ministru israelian apropiat şefului Guvernului Benjamin Netanyahu l-a ameninţat luni cu moartea pe Bashar al-Assad, în cazul în care preşedintele sirian permite Iranului să declanşeze un război contra Israelului de pe teritoriul Siriei, relatează AFP.

„Dacă (preşedintele sirian Bashar al-)Assad permite Iranului sau oricui alcuiva să declare război Israelului de pe teritoriul sirian, el îşi va asuma toată responsabilitatea şi îşi va asuma riscuri nu doar la adresa regimului său, dar şi a propriei sale persoane“, a ameninţat ministrul Energiei Youval Steinitz într-un interviu pentru site-ul de ştiri Ynet.

Steinitz, un membru Likud, partidul lui Netanyahu, face parte din cadrul Cabinetului restrâns de Securitate, care abordează probleme strategice.

Israelul şi Siria se află, în mod oficial, în stare de război.

Relaţiile între cele două ţări sunt cu atât mai tensionate, în contextul în care trei inamici ai Israelului operează în teatrul sirian de război - regimul însuşi, Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

De la începutul Războiului din Siria, în 2011, Israelul a avut grijă să nu se antreneze într-un conflict. Însă statul israelian a efectuat în ultimii ani zeci de atacuri vizând poziţii ale regimului sirian sau convoaie cu armament pe care le-a prezentat ca provenind din Iran şi destinate Hezbollahului.

În februarie, Israelul a recunoscut pentru prima oară că a atacat ţinte iraniene în Siria, după pătrunderea unei drone iraniene în spaţiul său aerian. Aceasta a fost prima confruntare deschisă declarată între Israel şi Iran în Siria.

Tensiunile au crescut de atunci, agitând spectrul unei confruntări iraniano-israeliene în jurul teatrului sirian de război.

La 9 aprilie, o bază aeriană situată în provincia siriană Homs (centru) a fost ţinta unui raid pe care regimul de la Damasc şi aliaţii săi rus şi iranian l-au atribuit israelului. Cel puţin 14 combatanţi proregim - între care şapte iranieni - au fost ucişi.

Iranul a ameninţat cu o ripostă.

Inamic jurat al Israelului, Teheranul este unul dintre principalii aliaţi ai lui Bashar al-Assad în conflictul din Siria şi a jucat un rol important în recentele victorii ale trupelor guvernamentale.

Conducători israelieni au refuzat să confirme responsabilitatea ţării lor în bombardamentul de pe 9 aprilie.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite