Detalii despre operațiunile desfășurate în Gaza de unitatea israeliană de spionaj 504. Ce a aflat despre modul de operare al combatanților Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au dezvăluit detalii despre operațiunile desfășurate pe teren în Fâșia Gaza de către Unitatea 504 din cadrul Direcției de Informații Militare, o versiune a Mossadului specializată în resurse umane. Această unitate a interogat aproximativ 500 de palestinieni și a efectuat milioane de apeluri către civili pentru a evacua nordul Fâșiei Gaza de la începutul luptelor în Fâșie, relatează presa israeliană.

Israelul continuă operațiunea terestră în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE
Israelul continuă operațiunea terestră în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE

Zeci de soldați ai Unității 504 vorbitori de limbă arabă se află pe teren în Fâșia Gaza, alături de unitățile de luptă, realizând interogatorii pe teren și furnizând informații forțelor armate, relatează Times of Israel. Unitatea 504 și-a dublat personalul și a înființat o nouă subunitate special pentru sudul Israelului de la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Până în prezent, aproximativ 300 de agenți (din cadrul Hamas, Jihadului Islamic și ai altor grupuri), dar și suspecți au fost aduși într-un nou centru de detenție din sudul Israelului pentru a fi interogați, a dezvăluit armata israeliană.

Comunicatul IDF mai precizează că agenții și suspecții de terorism au furnizat anchetatorilor locațiile rețelelor de tuneluri și depozitelor de arme ale Hamas, precum și detalii despre metodele de operare ale grupului terorist, inclusiv despre utilizarea scuturilor umane.

Dovezi că teroriștii Hamas operau din spitale

Unitatea 504, versiunea de spionaj uman a Mossadului, a fost vitală în demascarea abuzării de spitale pentru o varietate de scopuri teroriste și militare, a relatat The Jerusalem Post.

Detaliile au fost furnizate anterior unui grup restrâns de reporteri militari, dar au fost ținute secrete până acum din considerente operaționale.

Într-o înregistrare a unui interogatoriu cu un palestinian care a fost la spitalul Shifa, acesta a declarat că acolo se aflau multe forțe Hamas, ceea ce a deranjat personalul medical, care știa de prezența lor.

Teroristul Hamas a estimat că el personal a văzut între 80-100 de teroriști.

El a precizat că luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic erau „camuflați” în halate ale personalului medical, folosind inclusiv camera de urgență pentru activitățile lor.

Un alt palestinian, Hamdoah Riad Assad Samlah, a povestit cum combatanții Hamas au folosit drept scuturi umane cei 50.000 de civili palestinieni care se adăposteau în clădirea uriașă a Societății Semilunii Roșii Palestiniene din Gaza.

El a explicat că nimeni nu li se opunea, altfel risca să fie ucis.

Mai mult, el a adăugat că membrii Hamas își înfășura rachetele în pături pentru a le ascunde de IDF și că trăgeau frecvent din împrejurimile spitalului.

Un alt palestinian a declarat pentru Unitatea 504 că a văzut peste 100 de teroriști Hamas controlând spitalul Rantisi din Gaza, împărțiți în corturi de aproximativ cinci-șase oameni pe cort.

El a spus că a fost și într-un spital cunoscut sub numele de Spitalul Suedez, unde a văzut cel puțin șapte teroriști Hamas. Deși erau îmbrăcați în haine civile, el a spus că îl cunoștea personal pe unul dintre ei și că restul erau înarmați.

Unitatea 504

Armata israeliană a mai dezvăluit că - după o pauză de peste un deceniu - Unitatea 504 a reînființat un nou centru și o nouă unitate dedicată problemelor legate de Gaza, dar și cele de securitate de la granița de sud a Israelului.

În acest scop, aceasta și-a dublat dimensiunea de la începutul războiului Israel-Gaza, inclusiv cu unii dintre cei mai bine pregătiți rezerviști din cadrul IDF.

Până la începerea războiului, la 7 octombrie, Unitatea 504 s-a concentrat mai mult pe Liban, Siria și alte țări din Orientul Mijlociu.

De pildă, implicarea acestei unități în organizarea de asistență medicală și de infrastructură pentru milițiile siriene de pe partea siriană a Înălțimilor Golan în timpul Războiului Civil Sirian din anii 2010 a fost raportată anterior de către Jerusalem Post și alte publicații israeliene.

În plus, IDF a declarat că Unitatea 504 a interogat peste 500 de teroriști de la 7 octombrie încoace și a arestat peste 300 dintre ei de la începutul invaziei terestre în Gaza.

În continuare, armata israeliană a precizat că Unitatea 504 a contribuit la semnalizarea a 300 de situri teroriste, peste 100 dintre aceste situri fiind ulterior atacate de diferite forțe ale armatei israeliene.

Peste 300 de teroriști Hamas au fost capturați și duși în Israel

Un comandant de rang înalt al Unității 504 a declarat: „Până în prezent, am arestat peste 300 de teroriști în cadrul invaziei, care au fost duși în Israel pentru interogatorii prelungite. Informațiile care au reieșit din interogarea acestor prizonieri au avut o valoare extraordinară, au dus la eliminarea altor teroriști și la sporirea securității forțelor noastre."

Ofițerul superior a adăugat că unitatea sa a primit mii de apeluri de la palestinieni din Gaza care doreau să îi ajute cu informații sau să coopereze în alt mod împotriva Hamas, de o „magnitudine pe care nu mai mai văzut-o până acum”. „Se pare că locuitorii din Gaza sunt nemulțumiți de comportamentul barbar al Hamas", se mai arată în comunicat.

Pentru a îndeplini aceste numeroase misiuni, zeci de agenți de teren vorbitori de limbă arabă sunt răspândiți în toate zonele de luptă din Gaza la nivel de divizie, brigadă și batalion.

Personalul Unității 504 aflați în Gaza îi interoghează adesea pe teroriști în timp real pentru a ajuta forțele IDF în manevrele lor de luptă imediate, precum și pentru a găsi locațiile sensibile ale Hamas pe străzile din Gaza.

Informațiile obținute în interogatorii au fost deosebit de utile în localizarea rețelei de tuneluri a Hamas, a metodei de operare și a modalităților în care Hamas a încercat să se piardă în locații civile sau în populația civilă, a declarat IDF.

Unitatea 504 a avut, de asemenea, un rol principal în convingerea marii majorități a palestinienilor din nordul Fâșiei Gaza să se evacueze în sud.

Au făcut asta prin trimiterea a peste 10 milioane de mesaje electronice, nouă milioane de mesaje înregistrate și peste 30 000 de apeluri telefonice efectuate de ofițeri instruiți nu numai în vorbirea fluentă a limbii arabe, ci și în conectarea culturală cu palestinienii; dar și prin diverse campanii psihologice și pe rețelele de socializare. Totodată, au fost lansate aproximativ patru milioane de fluturași prin care civilii palestinieni erau îndemnați să fugă în sud.

Într-un caz, FDI a aflat de la civilii palestinieni despre un avanpost Hamas care îi împiedica să se evacueze și a reușit să folosească aceste informații pentru a îndepărta forțele Hamas care interferau cu plecările.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite