Regimul militar rezultat în urma loviturii de stat din Niger a format un guvern

0
Publicat:

Regimul militar rezultat în urma loviturii de stat din Niger a format un guvern, conform unui decret al noului om forte al ţării, generalul Abdourahamane Tiani, citit la televiziunea naţională în noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Guvernul format din 21 de membri, anunţat chiar înainte de un summit crucial de joi al vecinilor din Africa de Vest ai Nigerului la Abuja, este condus de prim-ministrul Ali Mahaman Lamine Zeine, care a fost numit luni.

El include 20 de miniştri. Cei ai Apărării şi Internelor sunt generali ai Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP) care a preluat puterea, respectiv generalul Salifou Mody şi generalul Mohamed Toumba.

Acest guvern reprezintă baza regimului militar de când acesta l-a răsturnat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Bazoum pe 26 iulie şi apare ca un semn de sfidare faţă de liderii Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), care se întâlnesc joi la Abuja pentru a evalua situaţia din Niger.

„Decizii importante” sunt aşteptate la acest summit, conform organizaţiei regionale, care a reafirmat că favorizează mijloacele diplomatice pentru restabilirea ordinii constituţionale în Niger, menţinând în acelaşi timp ameninţarea cu folosirea forţei pentru restabilirea preşedintelui Bazoum în funcţie.

ECOWAS este considerată de noii lideri de la Niamey ca o organizaţie „în solda” Franţei, fostă putere colonială, ţinta lor principală de când au preluat puterea.

Miercuri, aceştia au acuzat Parisul că a încălcat în cursul dimineţii spaţiul aerian al Nigerului, închis de duminică, cu un avion al armatei franceze din Ciad şi că a „eliberat terorişti”. Acuzaţiile au fost imediat respinse de Franţa.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite