WSJ: Preşedintele yemenit demisionează sub presiunea Arabiei Saudite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock Un susţinător cu poza lui Abs Rabbo Mansour Hadj
Foto: Shutterstock Un susţinător cu poza lui Abs Rabbo Mansour Hadj

Oficialii saudiţi l-ar fi putut ameninţa pe liderul yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi cu publicarea materialelor care confirmă implicarea sa în scheme de corupţie.

Autorităţile saudite au făcut presiuni asupra liderului yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi să predea puterile sale Consiliului de Guvernare Prezidenţial (PSC). Această declaraţie a fost făcută duminică de The Wall Street Journal, citând oficiali saudiţi şi yemeniţi.

În noaptea de 7 aprilie, Hadi a anunţat crearea PRS şi transferul tuturor puterilor de a guverna statul pentru o perioadă de tranziţie în urma negocierilor inter-yemenite care au avut loc între 30 martie şi 7 aprilie la Riad sub auspiciile ONU şi la iniţiativa Consiliului de Cooperare pentru Statele Arabe din Golf.

Şeful noii structuri era Rashad Mohammed al-Alimi, care se bucură de sprijinul Arabiei Saudite şi are relaţii strânse cu partidul islamist Al-Islah (aripa yemenită a Frăţiei Musulmane).

Potrivit The Wall Street Journal, în timpul negocierilor, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman Al Saud i-a înmânat liderului yemenit un document care prevedea transferul puterilor prezidenţiale către consiliu. În plus, el ar fi afirmat că alţi negociatori au fost de acord cu necesitatea demisiei lui Hadi. În acelaşi timp, potrivit surselor publicaţiei, oficialii saudiţi l-ar fi ameninţat pe liderul yemenit cu publicarea unor materiale care confirmă implicarea sa în scheme de corupţie.

În acest moment, potrivit surselor The Wall Street Journal, Hadi se află de fapt în arest la domiciliu în Riad, fără acces la comunicaţii telefonice. În acelaşi timp, unor politicieni yemeniţi li s-ar fi permis să-l viziteze, de comun acord cu autorităţile saudite. În acelaşi timp, un alt reprezentant al autorităţilor regatului, ca răspuns la o solicitare a ziarului, a negat informaţii despre presiunea asupra lui Hadi şi, de asemenea, a respins sugestiile că acesta ar fi în arest la domiciliu.

În capitala Arabiei Saudite, între 30 martie şi 7 aprilie, au avut loc consultări inter-yemenite fără participarea rebelilor Houthi. La 1 aprilie, trimisul special al secretarului general al ONU pentru Yemen, Hans Grundberg, a anunţat că participanţii la dialog au convenit să suspende ostilităţile timp de două luni, aprobând totodată reluarea zborurilor comerciale prin aeroportul Sana'a. Mişcarea rebelă yemenită Ansar Allah, care controlează capitala şi regiunile de nord ale republicii, ar fi susţinut armistiţiul.

Conflictul din Yemen durează din august 2014. Confruntarea s-a intensificat după invadarea ţării în martie 2015 de către coaliţia arabă condusă de Riad pentru a sprijini forţele militare loiale lui Hadi. Războiul a creat cea mai mare criză umanitară din lume. Potrivit ONU, peste 24 de milioane de yemeniţi - aproximativ 80% din populaţie - au nevoie de asistenţă umanitară, iar numărul persoanelor strămutate interne depăşeşte 4 milioane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite