Rebeli sirieni antrenaţi de americani să lupte cu Statul Islamic au dezertat şi s-au alăturat unei filiale Al Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din „Divizia 30“, formată din rebeli sirieni antrenaţi de forţele americane pentru a lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), a dezertat imediat ce a reintrat în Siria şi s-a alăturat filialei Al Qaeda, Jabhat Al-Nusra.

Divizia 30 a fost prima facţiune ai cărei luptători au absolvit programul de antrenament condus de americani pe teritoriul turcesc, menit să întărească forţa terestră a Siriei împotriva ISIS, notează „The Telegraph“.

O palmă puternică pentru America... noul grup din Divizia 30, care a intrat în ţară ieri, a predat armele în faţa Jabhat al-Nusra, după ce li s-a asigurat trecerea sigură. Au predat o cantitate foarte mare de muniţie şi de arme şi un număr de camionete“, se arată într-un comunicat postat pe reţelele sociale de un bărbat ce se intitulează Abu Fahd al-Tunisi, un membru al filialei locale a Al-Qaeda, Jabhat al-Nusra.

Comandantul Diviziei 30, Anas Ibrahim Obaid, a explicat liderilor grupării teroriste că a păcălit coaliţia internaţională pentru că avea nevoie de arme, potrivit mesajului postat pe Twitter de alt membru Jabhat al-Nusra.

Centrul de Comandă american a confirmat că aproximativ 70 de absolvenţi ai programului de antrenament au reintrat în Siria cu arme şi echipament şi operau sub numele de Noile Forţe Siriene alături de kurzii sirieni, de arabii sunniţi şi alte forţe anti-ISIS. 

Dacă este adevărat ce spun teroriştii din Al-Nusra, acest dezastru ar fi al doilea din cadrul programului de „antrenament şi echipare“ condus de americani. Luna trecută, după ce primul grup de luptători a reintrat în Siria, forţele rebele siriene antrenate de americani au fost atacate de Jabhat al-Nusra chiar în sediul lor, membrii diviziei fiind răpiţi. 

De asemenea, în cursul weekendului, liderul grupului ar fi demisionat din funcţie, spunând că programul de antrenament „nu este serios“. În comunicat, locotenent-colonelul Mohammad al-Dhaher s-a plâns de numărul insuficient al luptătorilor din program, de echipamentul inadecvat şi chiar de „lipsa acurateţii şi a metodei în selectarea cadrelor Diviziei 30“.

Dezertarea celui de al doilea grup care a intrat în Siria intensifică nemulţumirile la adresa programului în valoare de 500 de milioane de dolari, menit să antreneze 5.400 de rebeli sirieni „moderaţi“ pentru lupta împotriva ISIS.

Programul americanilor a întâmpinat probleme încă de la început, rebelii plângându-se de procesul de recrutare foarte laborios, dar şi de faptul că aveau voie să de lupte doar cu ISIS, nu şi cu regimul Assad, care este principalul duşman al grupărilor de opoziţie siriene, conchide „The Telegraph“.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite