Ce strategie are Bashar al-Assad în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida agresivităţii Statului Islamic, combătut de coaliţia internaţională condusă de SUA printr-o campanie aeriană, forţele lui Assad au contribuit cel mai mult pentru a alimenta exodul de refugiaţi în Europa, care a dus la o criză umanitară în creştere pe acest continent, potrivit jurnaliştilor Mike Giglio şi Munzer al-Awad, de la publicaţia Buzzfeed, preluată de Slate.fr.

Potrivit ONU, în prezent există mai mult de 4 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare parte dintre ei aflându-se în Iordania, Liban şi Turcia. Mulţi dintre aceştia au renunţat la ideea de a se mai întoarce acasă şi părăsesc taberele supraaglomerate, în care şi-au găsit un adăpost provizoriu, pentru a se îndrepta spre Europa cu speranţa de a începe o viaţă nouă.

Forţele lui Bashar  acţionează astfel încât să facă regiunile controlate de opoziţie să devină de nelocuit atât pentru rebeli, cât şi pentru civili — o tactică garantată pentru a genera refugiaţi în masă“, susţin cei doi jurnalişti, iar opinia lor este întărită de o sursă anonimă din cadrul Departamentului de Stat. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din ţară, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale încă de la începutul războiului civil cu patru ani în urmă. 

Andrew Tabler, specialist în probleme siriene în cadrul Institute for Near East Policy din Washington, precizează, în acelaşi timp, natura confesională a strategiei preşedintelui Bashar al-Assad. Liderul de la Damasc încearcă să „deplaseze sunniţi din regiunile controlate de rebeli pentru a-şi fortifica statul“, spune el, explicând că cei mai mulţi refugiaţi sirieni fac parte din majoritatea sunnită din zonele care au scăpat de sub controlul regimului de la Damasc.  

Potrivit lui Pierre Desbareau, coordonator pentru Siria în cadrul organizaţiei Medici fără frontiere, aproximativ două milioane de persoane trăiesc în stare de asediu în această ţară. „Motivul din spatele acestei strategii este de a nu lăsa altă alternativă populaţiei. Fie vă întoarceţi la noi şi recunoaşteţi autoritatea noastră, fie veţi muri“, spune el. 

Douma, o suburbie a Damascului, prima dintre localităţile care s-au ridicat împotriva lui Bashar al-Assad în 2011, este bombardată aproape zilnic: patru cincimi dintre locuitorii săi au fugit din calea ostilităţilor. Cei care au rămas trăiesc ca într-un infern. 

Doar un refugiat din cinci e sirian

Doar unul din cinci solicitanţi de azil sosiţi în Uniunea Europeană în decurs de trei luni este din Siria, potrivit datelor Eurostat, care contrazic afirmaţiile conform cărora majoritatea refugiaţilor au fugit din calea conflictului sirian, scrie publicaţia britanică  „Daily Mail“.

UE a înregistrat 213.000 de sosiri în aprilie, mai şi iunie, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014, dar numai 44.000 dintre aceşti refugiaţi fugeau din calea războiului civil din Siria, potrivit Eurostat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite