Războiul Rusia-Ucraina pe Tiktok şi Instagram: „Sper că îi vom face pe oameni să înţeleagă că poporul rus nu e identic cu guvernul rus”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Război Ucraina Rusia FOTO SHUTTERSTOCK
Război Ucraina Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Celebrităţi, jurnalişti şi influenceri ruşi deplâng pe Instagram şi TikTok  felul în care preşedintele lor le antrenează ţara într-un război brutal, în timp ce îşi asumă riscul de a fi arestaţi şi persecutaţi. Cot la cot cu ei, influencerii ucraineni documentează cu atenţie actele de război în speranţa că invadatorii vor fi traşi la răspundere pentru ele.

Cele mai importante nume din sfera digitală s-au alăturat acestui război pe reţele sociale în care au spus simplu „Nu Războiului”: fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a postat  cu majuscule sloganul pe un fundal negru, Max Galkin, soţul unei vedete mari în Rusia, Alla Pugaceva, a pus acelaşi mesaj într-un chenar negru, designerul de modă  Svetlana Taccori  s-a pozat ţinând în mână steagul ucrainean, influenceriţa Lova Olala şi-a pictat culorile drapelelor Ucrainei şi Rusiei pe câte un obraz, scriind dedesubtul pozei: „Nu am nimic de spus”, relatează The Guardian.

Jurnalistul rus independent Ilia Varlamov a publicat constant imagini şi clipuri înfăţişând actele brutale ale Rusiei şi cerând încetarea violenţei în Ucraina.

Niki Proşin, un TikToker în vârstă de 27 de ani, cu 750.000 de fani, a început să scrie despre invazie de la începutul ei. Într-un clip, solicitat de urmăritorii săi, a vorbit despre război şi furia sa cu privire la lansarea atacului în cursul nopţii de către Putin. Ulterior, s-a înregistrat la protestele de stradă din Sankt Petersburg.

„Expunându-mi opinia ajut străinii să înţeleagă mai bune poporul rus şi menţin punţile între cetăţenii de rând din afara Rusiei şi cei din interiorul graniţelor.

Nu este singurul, prietenii săi au făcut acelaşi lucru pe Instagram, publicând imagini cu chenare negre sau clipuri în care denunţă invazia: „Situaţia actuală ne-a mişcat mai profund decât evenimentele de anul trecut”, a spus el.

Xenia Tchoumitcheva, născută în oraşul montan Magnitogorsk, a ales o imagine în alb negru cu un expresso pentru manifestaţia sa împotriva războiului: „În venele mele curge sânge şi ucrainean şi rusesc. Nu am cunoştinţe şi nici opinii politice, dar pot să spun doar atât: sunt contra războiului şi în favoarea umanităţii”, a scris ea celor două milioane de urmăritori.

Se ştie faptul că pronunţându-se contra unei decizii a dictatorului de la Kremlin riscă să fie arestaţi sau mai rău. Dar ei pot ajunge la milioane de oameni, reuşind pe această cale să dăuneze grav unei cauze pentru care Putin pretinde că are susţinere.

Este ceva destul de obişnuit care vine atât de la influencerii ruşi cât şi de la cei ucraineni”, spune Roman Kolodko, directorul de operaţii de la agenţia de marketing est-europeană  Mediacube ce reprezintă creatori de conţinut ruşi şi ucraineni.

„Mulţi mari influenceri trăiesc în oraşele ucrainene care sunt atacate chiar în aceste momente, astfel că trebuie să dea vestea”, spune el.

Influenceriţa ucraineană Anna Pritula şi-a schimbat brusc fluxul de conţinut de pe Instagram pentru a fi în acord cu noile circumstanţe sub semnul invaziei: perfecţiunea imposibilă a obiectelor, locurilor şi stilului de viaţă, ca şi imaginea luxului fabulos a fost înlocuită cu aceeaşi imagine a unui chenar, de data asta de culoare roşie, încadrând un text alb simplu: „la ora 5 dimineaţa Rusia atacă teritoriul Ucrainei”

Pritula, cu circa un milion de urmăritori, în majoritate ruşi, dar şi ucraineni, locuieşte la Liov, în apropierea căruia sunt lupte cu armata rusă.

Postările sale glam au fost înlocuite cu înregistrări cu rachete căzând peste pământul ei natal, rugăminţi către NATO şi sfaturi cu privire la cum să ceri ajutor şi unde să găseşti adăpost.

Bloggeriţa ucraineană  de călătorii Elena Mandziuk şi-a instruit milioanele de urmăritori cum să facă cocktailuri molotov în story-rileei de pe Instagram. Mary Furtas , un antreprenor ucrainean cu aproape 55.000 de urmăritori, şi-a schimbat profilul pentru a posta pledoarii politice deschise pe 19 februarie. În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, ca Pritula, ea a postat un chenar roşu similar . Textul, însă, este diferit: „Fiecare rus este responsabil pentru asta”, a scris ea.

Fluxul For You al Tik Tok s-a umplut cu clipuri despre evoluţiile din Ucraina - dacă însă unele sunt informative şi autentice, există şi streamuri live şi videoclipuri falsificate menite să deruteze.

Proşin, TikToker-ul rus care a simţit că nu poate să tacă, spune că postările sale nu sunt politice, ci se conectează la nivel uman cu restul lumii. „Sper că îi vom face pe oameni să înţeleagă că poporul rus nu e identic cu guvernul rus”, spune el. „Unii ruşi susţin deciziile politice ale guvernului nostru, dar din perspectiva mea, ei sunt o minoritate. În această situaţie, „Rusia” este echivalentă cu „oameni care pot lua decizii”. Majoritatea prietenilor mei nu au puterea de a lua decizii.”

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite