Ruşii propun Belarus pentru negocieri, dar Zelenski respinge oferta: „Am propus alte oraşe, de unde nu se trage cu rachete în noi”. Reacţia lui Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Rusia a asigurat duminică că este pregătită să negocieze cu Ucraina, propunând ca loc de întâlnire Gomel din Belarus, ţară de unde Rusia a lansat ofensiva asupra Ucrainei. Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko îndeamnă Kievul să accepte negocieri cu Rusia, pentru ca Ucraina să nu-şi piardă „statalitatea”. Volodimir Zelenski a răspuns afirmaţiilor făcute de delegaţia rusă, scrie The Guardian.

O delegaţie cu reprezentanţi ai „ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, în special a administraţiei prezidenţiale a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii”, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, citat de agenţiile naţionale. 

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov a declarat reporterilor că o delegaţie rusă a sosit în Belarus pentru negocieri şi acum „îi aşteaptă pe ucraineni". 

Însă Kievul acuză Belarusul de complicitate la invazia rusă a Ucrainei şi subliniază că nu consideră Minskul un mediator neutru.

Într-o alocuţiune către naţiune, duminică dimineaţă, Zelenski a spus că rămâne deschis la discuţii în alte localităţi care nu dovedesc agresiune faţă de Ucraina. 

Zelenski propune, în schimb, negocieri la Varşovia, în Polonia, la Budapesta în Ungaria, la Istanbul în Turcia saula Baku, în Azerbaidjan.

„Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate. Şi orice alt oraş ne-ar conveni pentru negocieri", a spus el într-un videoclip online. 

Preşedintele ucrainean a adăugat că discuţii la Minsk ar putut fi posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului. 

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko îndeamnă duminică Kievul să accepte negocieri cu Rusia, pentru ca Ucraina să nu-şi piardă „statalitatea”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

Armata ucraineană a anunţat că a doborât o rachetă trasă către Kiev dintr-o aeronavă bielorusă Tu-22, duminică dimineaţă. 

„Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au doborât în ​​urmă cu câteva minute o rachetă lansată către capitala Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de un avion TU-22", a spus comandatul şef al Forţelor Armate din Ucraina, Valerii Zaluzhnyi. „Aceasta este o altă crimă de război a Federaţiei Ruse şi a Rusiei", a adăugat el. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite