Războiul lui Musk: miliardarul şi-a trimis sateliţii la luptă contra ruşilor | INFOGRAFIC
0
Multimiliardarul american Elon Musk a trimis Ucrainei terminale pentru serviciul său de internet Starlink, care sunt vitale pentru comunicaţiile ucrainenilor şi pentru coordonarea atacurilor cu drone împotriva tancurilor ruseşti.
Pe măsură ce războiul cuprinde toată Ucraina în urma invaziei Rusiei, care a început pe 24 februarie, Kiev-ul este confruntat cu probleme mari în legătură cu comunicaţiile. În aceste condiţii, Elon Musk a oferit un ajutor semnificativ Ucrainei, trimiţându-i terminale care pot fi folosite pentru a accesa serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei SpaceX, fondată de multimiliardarul american.
Ajutorul lui Musk pentru Ucraina a venit după ce, pe 28 februarie 2022, Mihailo Fedorov, vicepremier al Ucrainei şi ministru al transformării digitale, îi transmisese prin reţeaua de socializare Twitter următorul mesaj: „@ElonMusk, în timp ce încerci să colonizezi Marte, Rusia încearcă să ocupe Ucraina. În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spaţiu, rachetele ruseşti atacă civilii ucraineni. Vă solicităm să furnizaţi Ucrainei staţii Starlink şi să vă adresaţi ruşilor sănătoşi la cap să ia atitudine“.
Musk a răspuns rapid, declarând că SpaceX şi-a activat serviciul de internet în Ucraina începând din 28 februarie şi că trimite în ţară tehnologie Starlink suplimentară. După doar două zile, Fedorov a împărtăşit o fotografie cu terminalele trimise de Elon Musk, aflate într-un camion. „Starlink – aici. Mulţumesc, @ElonMusk“, care la rândul său a răspuns: „Cu plăcere!“.
Astrofizicianul Jonathan McDowell a lăudat pe Twitter conexiunea la internet prin Starlink, care „oferă internet independent de infrastrucura locală, afectată de bombardamente. Felicitări, SpaceX“. Dar John Scott Railton, un cercetător al proiectului Citizen Lab de la Universitatea Toronto, Canada, a avertizat că terminalele Starlink - practic, nişte antene parabolice de satelit - ar putea deveni nişte ţinte pentru ruşi.
Dronele antitanc, ajutate de Starlink
În afară de faptul că asigură ucrainenilor posibilitatea de comunica prin internet în continuare, motivul pentru care terminalele Starlink ar putea deveni ţinte pentru ruşi este acela că sistemul oferă un avantaj în „războiul dronelor“, purtat de militarii din Ucraina împotriva forţelor ruseşti.
Sistemul Aerorozvidka (Recunoaştere Aeriană) este utilizat pentru nu numai pentru a urmări poziţiile forţelor ruseşti, ci şi pentru a ataca dronele şi tancurile armatei lui Vladimir Putin, scrie „The Telegraph“. Dronele de supraveghere PD-1 ale ucrainenilor folosesc sistemul Starlink pentru a rămâne conectate cu centrul de comandă, continuând să furnizeze informaţii în pofida faptului că infrastructurile Ucrainei - reţele electrice şi de internet - au fost grav afectate de bombardamente. Prin aceeaşi tehnologie Starlink, dronele de atac ucrainene - printre care drone Bayraktar importate din Turcia - sunt ghidate către ţintele lor - în special blindate reuseşti - şi primesc comanda de a lansa muniţia antitanc împotriva ţintei vizate.
Sistemul Aerorozvidka este pus la punct de un grup de fani ai aeromodelelor, care au modificat dronele civile astfel încât să poată fi folosite la misiuni de recunoaştere, inclusiv pentru supravegherea graniţelor, şi chiar la transportul unor mici încărcături explozibile în direcţia unor ţinte. După mai multe teste, sistemul fost integrat în forţele armate ucrainene, potrivit „Daily Mail“. Sistemul s-a dovedit atât de eficient, încât i-a determinat pe americani să decidă că nu e necesară trimiterea de avioane de luptă, ci doar de drone-kamikaze Switchblade, dezoltate pentru forţele speciale din SUA. Dronele mici, Switchblade 300, care au 2,5 kg şi încap într-un rucsac, au explozibil cât o mină anti-personal, fiind folosite contra trupelor şi poziţiilor de artilerie. Dronele mari, Switchblade 600, au 55 kg şi sunt capabile să distrugă tancuri.

Antena Starlink pe un acoperiş în Odesa Foto Profimedia
Starlink a devenit vital pentru Ucraina
Succesul remarcabil al integrării sistemului Starlink în apărarea ucraineană l-a determinat pe preşedintele Volodimir Zelenski să-i mulţumească miliardarului american şi să-l invite să viziteze Ucraina atunci când războiul se va încheia. „Am vorbit cu @elonmusk. Îi sunt recunoscător că susţine Ucraina şi cu vorba, şi cu fapta. Săptămâna viitoare vom primi un nou lot de sisteme Starlink, pentru oraşele distruse“, a scris Zelenski pe Twitter.
În 3 martie, Musk avertiza, pe Twitter, că „Starlink este singurul sistem de comunicaţii non-rus care încă funcţionează în unele părţi ale Ucrainei, aşa că probabilitatea de a fi vizat este mare“. „Vă rugăm să utilizaţi cu prudenţă“, a transmis miliardarul. Ucraina a primit deja mii de terminale Starlink de la companiile lui Musk şi de la aliaţii europeni ai SUA, iar sistemul e „foarte eficient“, după cum a declarat ministrul Mihailo Fedorov într-un interviu acordat „Washington Post“ chiar prin conexiune Starlink. „Folosim deja mii de terminale şi noi transporturi ajung în fiecare zi“, a declarat Fedorov ziarului american, punctând că aceste sisteme au devenit deja vitale pentru comunicarea între cetăţeni, dar şi între liderii ucraineni, în condiţiile în care bombardamentele ruseşti afectează tot mai mult reţelele clasice.
Mesajele lui Musk în apărarea Ucrainei
Între timp, miliardarul Elon Musk a postat pe reţelele sociale mai multe mesaje de susţinere pentru Ucraina. Pe 14 martie, Elon Musk l-a provocat pe preşedintele rus Vladimir Putin la o luptă dreaptă, sugerând că câştigătorul decide soarta Ucrainei. „Îl provoc pe Vladimir Putin la o singură luptă“, a scris Elon Musk pe Twitter. încheind mesajul cu „Miza este Ucraina“. Răspunsul a venit prin intermediul naţionalistului Dimitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), care i-a răspuns lui Elon Musk cu versurile poetului rus Aleksandr Puşkin. „Tu, micuţule, eşti încă tânăr“, a răspuns Rogozin, citându-l pe Puşkin. „Eşti slab să concurezi, ar fi doar o pierdere de timp“, a adăugat acesta.
Sprijinul lui Musk a înfuriat Moscova
Ajutorul american pentru Ucraina a fost suplimentat săptămâna trecută de preşedintele Joe Biden până la 1,2 miliarde de dolari. Noua tranşă de 800 milioane de dolari include 800 de rachete anti-aeriene Stinger şi 2.000 de rachete antitanc Javelin, precum şi 100 de drone-kamikaze Switchblade. Evident că un asemenea sprijin a stârnit furia Federaţiei Ruse, care pare însă iritată, în egală măsură, şi de ajutorul furnizat de Elon Musk.
Tot Rogozin a fost şi cel care a transmis reacţia furioasă a Moscovei faţă de sprijinul acordat Ucrainei de multimiliardarul american. „Acesta este Occidentul în care n-ar fi trebuit să ne încredem niciodată. Când Rusia îşi implementează interesul naţional pe teritoriul Ucrainei, apare Elon Musk cu acest Starlink pe care anterior îl declarase drept sistem civil. V-am avertizat în legătură cu acest om, dar «muskofilii» noştri au replicat că este lumina lumii cosmonautice, Acum, priviţi, a arătat în ce tabără se află“, a spus Rogozin.

Internetul Starlink ajunge şi în România, în 2023
Serviciul de internet Starlink al SpaceX, compania deţinută de miliardarul Elon Musk, oferă acces de mare viteză în bandă largă în zonele îndepărtate din întreaga lume, mai ales acolo unde nu există astfel de comunicaţii. În prezent, există peste 2.000 de sateliţi Starlink funcţionali pe orbita Pământului, iar SpaceX are autorizaţia de a lansa până la 12.000 de astfel de sateliţi. De altfel, nu mai departe decât sâmbătă, o rachetă Space X a plasat pe orbită încă 53 de sateliţi Starlink.
Abonamentul pentru internet Starlink costă începând cu 99 de dolari pe lună, oferind viteze cuprinse între 100 şi 500 de Mbps. Până acum, el are 145.000 de clienţi în 25 de ţări, dar se va extinde în viitor.
Internetul Starlink va ajunge şi în România, în anul 2023, scrie ziare.com. Asta reiese din mesajul de mai jos, care poate fi citit pe site-ul oficial al companiei, atunci când cineva din România încearcă să contracteze un abonament, care este de 99 de dolari pe lună. „Plăteşte acum pentru a-ţi rezerva Starlink. Starlink aşteaptă să se extindă şi în zona dvs. în 2023. Disponibilitatea este supusă aprobării de reglementare. În fiecare regiune, comenzile sunt onorate pe principiul primul venit, primul servit“, conform Starlink.