Război în Ucraina. Uzbekistanul şi Armenia refuză să recunoască aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
donetk donbas harta shutterstock

Uzbekistanul nu recunoaşte independenţa aşa-ziselor republici populare Doneţk şi Luhansk, şi este în favoarea încetării imediate a ostilităţilor din Ucraina, a declarat ministrul uzbec de externe, Abdulaziz Kamilov. Nici Armenia nu recunoaşte independenţa aşa-ziselor republici populare Doneţk şi Luhansk.

''Armenia nu intenţionează să recunoască aşa-zisele republici populare Luhansk şi Doneţk'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului armean de Externe, Vahan Hunanian.

"Uzbekistanul se angajează să găsească o soluţie paşnică pentru această situaţie şi să soluţioneze conflictul prin intermediul unor mijloace diplomatice. Pentru aceasta, în primul rând, trebuie oprite de urgenţă ostilităţile şi violenţa", a mai spus ministrul, în cadrul reuniunii Camerei Superioare a Parlamentului ţării (Olii Majlis). El a subliniat că Uzbekistanul recunoaşte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, şi nu recunoaşte Doneţk-ul nici Luhansk-ul, ca republici separate. Ministrul a mai promis că va oferi asistenţă umanitară Ucrainei.

''Ne pronunţăm în favoarea găsirii unei soluţii paşnice pentru reglementarea acestei situaţii şi soluţionarea conflictului, prin intrmediul unor mijloace politice şi diplomatice'', a adăugat oficialul şi a reamintit că de fapt conceptul de politică externă a Uzbekistanului nu prevede şi nu implică participarea ţării la blocuri politico-militare şi nici participarea în conflicte a personalului său militar. El a adăugat că Uzbekistanul nu este implicat în conflicte militare de frontieră.

"Uzbekistanul are, din punct de vedere istoric, relaţii tradiţionale multilaterale atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Vom continua cooperarea reciproc avantajoasă cu aceste două ţări, ţinând cont de interesele noastre naţionale", a mai spus ministrul de externe. El a spus că Rusia este principalul partener comercial al Uzbekistanului şi că cele două ţări au un parteneriat strategic şi relaţii de aliaţi. ''Pe de altă parte, cooperăm cu Ucraina în numeroase domenii, inclusiv în domeniile comercial, economic, cultural, educaţional, agrar'', a mai susţinut Kamilov, menţionând faptul că cifra schimburilor comerciale uzbeko-ucrainene în 2021 a crescut de 1,6 ori, faţă de 2020, depăşind suma de 700 de milioane de dolari. Potrivit ministrului, cooperarea dintre cele două ţări pentru anul în curs prevede numeroase activităţi.

Ministerului armean de Externe, Vahan Hunanian. ''Aseastă chestiune nu se află pe agenda zilei'', a declarat Hunanian pentru Agenţia de presă de stat armeană Armenpress. El a precizat că Erevanul doreşte ca problemele existente între cele două ţări prietene - Rusia şi Ucraina - să fie rezolvate prin dialog şi negocieri diplomatice, bazate pe normele şi principiile dreptului internaţional, Carta ONU. ''Sperăm că se vor lua măsurile necesare pentru a reduce tensiunea şi pentru a rezolva în mod paşnic situaţia'', a adăugat Hunanian. Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaştere a independenţie aşa-ziselor republici populare Doneţk şi Luhansk. Rusia a stabilit relaţii diplomatice cu cele două republici. Ministerul rus de Externe a cerut celorlalte ţări să urmeze exemplul Rusiei şi să recunoască independenţa aşa-ziselor republici populare Doneţk şi Luhansk.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite