Putin promite să susţină Coreea de Nord împotriva SUA: „Un inamic insidios, periculos şi agresiv”

0
Publicat:

Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA, în timp ce se îndrepta spre această ţară izolată, dotată cu arme nucleare, în prima vizită a preşedintelui rus la Phenian în 24 de ani, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Vladimir Putin și Kim Jong-Un, la precedenta întâlnire, anul trecut. FOTO Profimedia
Vladimir Putin și Kim Jong-Un, la precedenta întâlnire, anul trecut. FOTO Profimedia

Statele Unite şi aliaţii lor din Asia încearcă să vadă cât de departe va merge Rusia în sprijinul său pentru Kim Jong-Un, a cărui ţară este singura care a efectuat teste cu arme nucleare în secolul al XXI-lea.

Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a numit a fi presiunea economică, şantajul şi ameninţările SUA, într-un semnal că Rusia, ţară membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, îşi reevaluează întreaga abordare faţă de Coreea de Nord.

„Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC”

Potrivit unui articol publicat de presa de stat nord-coreeană, Putin l-a lăudat pe „tovarăşul” Kim şi a promis să „reziste împreună restricţiilor unilaterale nelegitime”, să dezvolte comerţul şi să consolideze securitatea în întreaga Eurasie.

„Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile”, a afirmat Putin în articolul tipărit pe prima pagină a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.

„Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi eroicul popor coreean împotriva unui inamic insidios, periculos şi agresiv", declară Putin în articol..

În alte articole, presa de stat nord-coreeană laudă Rusia şi sprijină operaţiunile militare ale acesteia în Ucraina, calificându-le drept un „război sacru al tuturor cetăţenilor ruşi”.

Vizita lui Putin în Coreea de Nord are loc în contextul în care SUA acuză Phenianul că a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii” pentru a fi utilizate de Moscova în Ucraina. Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a exprimat îngrijorări similare.

Îngrijorările SUA cu privire la aprofundarea relaţiilor între Rusia şi Coreea de Nord

Statele unite s-au arătat luni îngrijorate de aprofundarea relaţiilor între Rusia şi Coreea de Nord. Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "destul de sigur" că Putin va căuta arme pentru a-şi susţine războiul în Ucraina.

Rusia şi Coreea de Nord au negat livrările de arme, dar au declarat că îşi vor intensifica legăturile militare, între care efectuarea, eventual, a unor exerciţii comune.

Potrivit Reuters, se aşteaptă ca Rusia să depăşească în acest an întreagă alianţă a NATO în ceea ce priveşte producţia de muniţie, astfel încât vizita lui Putin este probabil menită să arate Washingtonului cât de perturbatoare poate fi Moscova într-o serie de crize globale.

În luna martie a acestui an, Rusia s-a opus prin veto reînnoirii anuale a unui grup de experţi care monitorizează aplicarea sancţiunilor de lungă durată impuse de ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice.

Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate.

Potrivit acestuia, acordul nu va fi îndreptat împotriva niciunei alte ţări, ci va „contura perspectivele unei cooperări viitoare”.

Agenţia rusă de presă Interfaxprecizează, citându-l Uşakov, că vizita va include discuţii tete-a-tete între cei doi lideri, precum şi un concert de gală, o recepţie oficială, gărzi de onoare, semnarea de documente şi o declaraţie în faţa presei.

Din delegaţia rusă fac parte ministrul apărării Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov, miniştrii pentru resurse naturale, sănătate şi transporturi, şefii agenţiei spaţiale ruse şi căilor ferate, precum şi principalul responsabil pe probleme de energie, vicepremierul Aleksandr Novak.

Coreea de Nord pare să fi făcut deja pregătiri pentru o posibilă paradă militară în centrul capitalei Phenian, după cum au arătat imaginile realizate de un satelit comercial.

Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA

Victor Cha, un fost oficial american în domeniul securităţii naţionale, care lucrează în prezent la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies) spune că summitul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA de la Războiul Coreei încoace.

„Această relaţie, cu o istorie lungă, şi revigorată de războiul din Ucraina, subminează securitatea Europei, a Asiei şi a SUA", susţine expertul citat într-un raport publicat luni, îndemnând Washingtonul să colaboreze cu Europa şi cu alţi parteneri pentru a spori presiunea economică şi diplomatică asupra Phenianului, să interacţioneze cu China, să lanseze o campanie majoră de apărare a drepturilor omului şi o campanie de informare pentru „a inunda” Coreea de Nord cu media străine.

Coreea de Nord se află sancţiunile ONU

Din 2006, Coreea de Nord se află  sancţiunile ONU pentru programele sale balistic şi nuclear, iar aceste măsuri au fost înăsprite de-a lungul timpului.

Consiliul de Securitate al ONU este divizat în privinţa modului în care trebuie tratat cu Phenianul. Rusia şi China susţin că mai multe sancţiuni nu vor ajuta şi că exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreei de Sud nu fac decât să provoace Phenianul.

În urmă cu doi ani, Rusia şi China s-au opus prin veto unei iniţiative a SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza lansărilor repetate de rachete balistice. Washingtonul şi aliaţii săi din Asia acuză Beijingul şi Moscova că încurajează Coreea de Nord, protejând-o de mai multe sancţiuni, scrie Agerpres.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite