Primul copil negru diagnosticat cu boala îmbătrânirii premature

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ontlametse are 12 ani şi este primul copil negru diagnosticat cu progeria, o afecţiune rară care accelerează procesul de îmbătrânire. Fetiţa spune că este prima doamnă şi visează să devină psiholog, deşi medicii îi mai dau doar câţiva ani de trăit.

Progeria este îmbătrânirea prematură. Progeria infantilă se numeşte şi sindromul Hutchinson-Gilford Progeria. Este o boală foarte rară care constă în accelerarea peste măsură a unor simptome ale bătrâneţii, potrivit Wikipedia.

Se pare că este o maladie genetică, ce apare sporadic şi atinge aproximativ 1 din 4 milioane de nou născuţi. Îmbătrânirea începe cam la vârsta de 4 ani, şi la 10-12 ani copilul are toate caracteristicile externe ale îmbătrânirii, de ex. păr cărunt, chelie, lipsa grăsimii din corp.

Schimbări degenerative au loc şi în interiorul corpului, de exemplu arteroscleroză. Foarte puţini copii atinşi de această boală gravă, care provoacă îmbătrânirea rapidă, ajung la vârsta de 13 ani. Persoana care a trăit cel mai lung cu această boală a fost Ashley Hegi, din Canada, care a decedat la vârsta de 17 ani în aprilie 2009.

În doi ani, numărul copiilor care suferă de progerie, de pe cinci continente, a crescut de la 48 la 80, informează AP.

Directorul executiv al fundaţiei Progeria Research Foundation, Audrey Gordon, spune că doar doi africani au fost diagnosticaţi şi ambii trăiesc în Africa de Sud - Ontlametse şi o fetiţă albă, de 5 ani.

Înainte de a împlini un an, lui Ontlametse îi cădea părul, unghiile nu erau normale şi avea probleme ale pielii. În ciuda bolii sale, Ontlametse a fost înscrisă la şcoală, la 6 ani şi s-a dovedit a fi un elev strălucitor. Dar a fost deseori dispreţuită de colegii de clasă, profesorii şi alte persoane care au crezut că era atât de mică şi slabă deoarece avea SIDA.

Intrebată ce ar dori să devină, fetiţa a răspuns: "Aş dori să fiu psiholog, pentru ca astfel să pot lucra cu problemele altor oameni şi, astfel încât aceştia să accepte felul în care sunt, văzând că eu mă accept aşa cum sunt."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite