Primele comentarii de la Washington pe tema schimbărilor de la conducerea armatei ucrainene

0
Publicat:

Casa Albă afirmă că președintele Volodimir Zelenski are dreptul de a decide conducere armata ucraineană și dă asigurări că nu vor exista schimbări în colaborarea dintre Washington și Kiev.

John Kirby FOTO Profimedia
John Kirby FOTO Profimedia

Președintele Zelenski este comandantul suprem al Ucrainei și „el poate decide cine conduce armata”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby.

Oficialul american a respins totodată că demiterea generalului Valerii Zalujnîi indică un moment de „instabilitate”.

„Asta înseamnă controlul civil. Știm asta. Și vom lucra cu oricine are ca responsabil cu armata sa. Vom continua să lucrăm cu omologii noștri ucraineni”, a subliniat Kirby, citat de Ukrainska Pravda.

Pe de altă parte, secretarul adjunct pentru Afacerile de Securitate Internațională de la Pentagon, Celeste Wallander, l-a descris pe noul comandant șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, drept un „comandant cu experiență, de succes”. „Vom lucra eficient cu generalul Sîrskîi, am făcut-o deja”, a adăugat Wallander.

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă încă de săptămâna trecută în privința demiterii lui Zalujnîi. Consilierul pentru Securitate Națională la Casa Albă, Jake Sullivan, a remarcat în acel moment că este o decizie suverană a Ucrainei și că Statele Unite nu o analizează „în vreun fel sau altul”.

Înainte de demiterea lui Zalujnîi, oficializată joi, președintele ucrainean a vorbit despre necesitatea unei „resetări” la aproape doi ani de la lansarea invaziei ruse. Această resetare nu se referă doar la armată, ci și la alte instituții ale statului ucrainean.

Într-o primă reacție referitoare la demiterea sa, generalul Zalujnîi a declarat că strategia armatei ucrainene trebuie să se „schimbe și să se adapteze”.

„Lupta noastră continuă și evoluează în fiecare zi. Sarcinile anului 2022 erau diferite de cele ale anului 2024. Acesta este motivul pentru care toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze la noile realități. Pentru a câștiga împreună”, a spus Zalujnîi după ultima sa discuție Zelenski în calitate de comandant șef, pe care a descris-o drept „serioasă”.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat joi demiterea lui Zalujnîi și numirea unui nou comandant șef al armatei, generalul Sîrskîi.

Umerov a făcut acest anunț după o întrevedere între Volodimir Zelenski și Valeri Zalujnîi. Președintele ucrainean i-a propus popularului general să rămână în echipa sa.

Ulterior, în alocuțiunea de joi seara, Zelenski a oferit explicații pe tema înlocuirii de la vârful armatei. Șeful statului ucrainean spune că există „un sentiment de stagnare” și că este nevoie „de o abordare diferită”.

A doua zi de la demitere, vineri, generalul Zalujnîi a fost decorat de Zelenski cu titlul de „Erou al Ucrainei”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite