Prim-ministrul şi guvernul din Burkina Faso au fost demişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA
Foto: EPA

Membrii guvernului vor continua să-şi îndeplinească responsabilităţile directe până la formarea unei noi componenţe.

Preşedintele Burkina Faso, Mark Christian Kabore, pe fondul unei situaţii grele într-o ţară sfâşiată de terorism, a acceptat demisia prim-ministrului ţării Christophe Dabire, ceea ce, conform legilor locale, a dus automat la demisia întregului guvern, arată agenţia de ştiri AFP .

Dabire a scris o scrisoare de demisie pe 8 decembrie. „Preşedintele <...>, ţinând cont de declaraţia premierului <...>, a decis să-l elibereze de atribuţii”, îl citează agenţia, citind decretul şefului statului prezentat la televiziunea naţională. Secretarul general al guvernului a remarcat că membrii guvernului, care se pensionează, vor continua să-şi îndeplinească atribuţiile directe până la formarea noii sale componenţe.
Pe 27 noiembrie, în ţară a avut loc o acţiune de protest antiguvernamental pe fondul tot mai multor atacuri ale grupărilor islamiste. În special, pe 14 noiembrie, în nordul Burkina Faso, în provincia Sum, a avut loc un atac armat al militanţilor asupra unui post de jandarmerie, în urma căruia au fost ucise cel puţin 53 de persoane. La acel moment au fost declarate în ţară trei zile de doliu naţional.
În ajunul manifestaţiei, preşedintele a anunţat noi măsuri de combatere a terorismului, subliniind necesitatea formării unui nou guvern, mai coeziv. Ulterior, în ţară a avut loc o operaţiune anticorupţie.
Burkina Faso a devenit în ultimii trei ani epicentrul activităţii teroriste a grupărilor islamiste din Africa de Vest. În ţară există grupuri islamiste precum „Marele Stat Islamic din Sahara Mare”, care este o structură a „Statului Islamic” şi „Ansar ul-Islam”. În această perioadă, teroriştii au ucis peste 1.000 de civili, iar din cauza violenţei, peste 1,5 milioane de oameni şi-au părăsit casele şi au devenit refugiaţi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite