Președintele SUA, Joe Biden, încheie vizita istorică la Hanoi, cu promisiuni de colaborare

0
Publicat:

Președintele SUA, Joe Biden, a încheiat o vizită rapidă, dar semnificativă la Hanoi, pe care el însuși a numit-o ca fiind una „istorică”. Aceasta a fost marcată de discuții economice, dar și momente de omagiu aduse unui erou american al războiului din Vietnam.

Joe Biden, conferință de presă în Vietnam FOTO Captură Twitter
Joe Biden, conferință de presă în Vietnam FOTO Captură Twitter

În timpul șederii sale în capitala vietnameză, programată să dureze mai puțin de 24 de ore, Joe Biden se va întâlni cu președintele Vo Van Thuong și cu premierul Pham Minh Chinh.

Un nou capitol în relațiile bilaterale

Demersul său a fost salutat de presa de stat vietnameză, care l-a caracterizat drept „un nou capitol” în relațiile bilaterale și a subliniat „semnificația specială” a acestei călătorii.

În agenda sa de luni, Joe Biden are programată o întâlnire cu liderii din industria și tehnologia vietnameză și americană, la care vor participa reprezentanți din companii notabile precum Google, Boeing și Intel.

Duminică, Vietnamul și Statele Unite au semnat un acord de parteneriat strategic, care pune accent pe cooperarea economică și tehnologică între cele două țări. În timpul unei conferințe de presă, Joe Biden a subliniat că nu are intenția de a izola sau controla China, reafirmând importanța dialogului și colaborării în contextul relațiilor regionale și globale.

Vizita președintelui american s-a încheiat cu un moment de comemorare a unui erou american, victimă a războiului din Vietnam.

Joe Biden s-a deplasat la un loc special, marcat cu o stea, unde avionul lui John McCain a fost doborât, pe 26 octombrie 1967. Pilotul de vânătoare, John McCain, a fost grav rănit și luat prizonier, petrecând mai bine de cinci ani în captivitate, unde a fost supus torturii.

John McCain, care a devenit ulterior o figură importantă a Partidului Republican, a fost considerat de către președintele democrat, Joe Biden, un „frate”, în ciuda diferențelor lor politice. Înainte de a-și pierde viața din cauza cancerului la creier în 2018, John McCain a militat pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Vietnam și Statele Unite după război.

Această vizită a lui Joe Biden la Hanoi a pus în lumină atât perspectivele de colaborare dintre cele două țări, cât și importanța de a onora trecutul, pentru a construi un viitor mai prosper și mai pașnic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite