Preşedintele Iranului la Davos: Vrem un acord nuclear definitiv şi investiţii occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zâmbetul lui Rouhani nu a impresionat Israelul FOTO Reuters
Zâmbetul lui Rouhani nu a impresionat Israelul FOTO Reuters

Iranul este hotărât să semneze un acord nuclear complet cu marile puteri, pentru a se dezvolta, în condiţiile unei economii lovite de embargo-uri, a anunţat preşedintele Hassan Rouhani la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Pragmaticul preşedinte iranian a spus că Teheranul negociază cu Statele Unite un acord, ca parte a unui "angajament constructiv" pe care Iranul îl doreşte în relaţie cu ţările occidentale. Rouhani a spus că doreşte ca Washington-ul să-şi susţină poziţia şi cu acţiuni concrete şi a invitat companiile occidentale să privească oportunităţile care se deschid în Iran.

Iranul a semnat un acord interimar cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa sau Germania. Practic, persanilor li s-au ridicat o serie de sancţiuni în schimbul opririi unor părţi ale programului său nuclear de îmbogăţire a uraniului.

"Iranul vrea să ajungă la un acord definitiv în formatul P5+1", a declarat Rouhani la Davos. "Nu văd niciun impediment serios pentru a semna un acord definitiv. Voinţa iraniană e puernică", a mai completat preşedintele Iranului, citat de Reuters.

Rouhani a menţionat că un acord pe termen lung ar putea fi împiedicat de presiunea făcută de unele ţări, făcând referire voalată la Israel. Statul evreu a denunţat acordul interimar, spunând că "este o eroare istorică". Rouhani a avut şi un moment dificil, în momentul în care doi oameni de afaceri din SUA l-au întrebat dacă pot investi în Iran dacă au paşaport israelian. Iranul, o republică islamică din 1979, nu recunoaşte statul Israel.

Preşedintele Iranului a avut şi o sesiunea privată cu mai mulţi şefi din domeniul energiei şi a promis un mod de investiţii în Iran din septembrie. Rouhani încearcă să atragă cât mai multe investiţii, blocate până acum de sancţiunile americane. Cu toate acestea, Statele Unite au avertizat companiile că multe dintre sancţiunile financiare în vigoare nu vor fi eliminate momentan şi Iranul nu trebuie privit ca un loc "deschis pentru afaceri".

Critici din Israel

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, nu s-a lăsat impresionat de afirmaţiile lui Rouhani, amintind de rolul pe care-l are Iran în Siria şi suportul pe care regimul de la Teheran l-a acordat Hamas.

"Scopul regimului ayatollahului, care se ascunde în spatele zâmbetului lui Rouhani, e eliminarea sancţiunilor fără să renunţe la programul nuclear. Comunitatea internaţională nu trebuie înşelată", a declarat Netanyahu.

Rouhani a spus însă că "nu am urmărit niciodată crearea unei arme nucleare. Declar că o armă nucleară nu are loc în strategia noastră de securitate".

Citeşte mai mult

Omul care conduce fotbalul mondial s-a întâlnit cu preşedintele Iranului: ce i-a cerut Sepp Blatter lui Hassan Rouhani

FOTO Iran: protestatarii au aruncat cu ouă şi cu un pantof în preşedintele Hassan Rouhani

Casa Albă a publicat un rezumat al condiţiilor din acordul în domeniul nuclear cu Iranul

Liderul suprem de la Teheran interzice conversaţiile dintre bărbaţi şi femei pe internet

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite