Liderul suprem de la Teheran interzice conversaţiile dintre bărbaţi şi femei pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah-ul Ali Khamenei, a emis un nou edict religios, denumit fatwa, prin care interzice discuţiile online dintre femeile şi bărbaţii care nu sunt înrudiţi, anunţă mass media de stat de la Teheran.

În mod ironic, decizia lui Khamenei apare la numai o zi după ce ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a descris ţara drept un „model de democraţie“ în regiune.

„Luând în considerare caracterul imoral al acestui tip de conversaţii, acestea nu mai pot fi permise“, a explicat Liderul Suprem , ca răspuns la o întrebare apărută pe site-ul său.

Autorităţile iraniene au blocat în urmă cu câteva zile forumul de discuţii WeChat, o platformă foarte populară de mesagerie instant, care avea şi o aplicaţie pentru utilizatorii de smartphone-uri.

Liderii de la Teheran şi-au declarat în repetate rânduri aversiunea faţă de reţelele de socializare, blocând de-a lungul timpului mai multe site-uri renumite, inclusiv Facebook şi Twitter, folosite de tinerii contestatari ai alegerilor prezidenţiale din 2009. Aceştia au folosit reţelele pentru a mobiliza mii de oameni împotriva regimului Ahmadinejad, în ceea ce a fost denumită Revoluţia Verde, înăbuşită violent de autorităţi. Iranienii care încalcă interdicţiile guvernamentale şi accesează anumite site-uri de pe lista neagră a Teheranului sunt deseoari arestaţi.

Cu toate acestea, mulţi iranieni reuşesc să înşele vigilenţa autorităţilor şi folosesc cu regularitate internetul şi site-urile cenzurate.

Situaţia Iranului este paradoxală, întrucât de la venirea sa la putere, preşedintele Rohani foloseşte în mod activ reţelele de socializare pentru a comunica, îndemându-I şi pe alţi oficiali de rang înalt să facă acelaşi lucru. Rohani, alături de alţi miniştri, au conturi de Facebook şi Twitter, unde scriu despre activităţile lor oficiale, transmit mesaje altor lideri şi încarcă fotografii.

Preşedintele promisese în ajunul alegerii sale din iunie că va revizui regulile privind cenzura pe internet şi va relaxa accesul iranienilor de rând la site-uri şi reţele de socializare. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite