Preşedintele Iranului, Hassan Rohani: „Baza agendei noastre ar trebui să fie discuţiile, nu ameninţările”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Iranian Hassan Rohani a avut marţi prima conferinţă de presă în calitate de şef al statului Iranian, în cadrul căreia a abordat subiecte care ţin, în special, de relaţiile internaţionale: relaţia cu Statele Unite ale Americii şi programul nuclear al Iranului.

Prima temă abordată de liderul de la Teheran a fost legată de relaţia cu Statele Unite ale Americii. Declaraţiile despre puterea occidentală nu sunt încurajatoare în ceea ce priveşte o posibilă detensionare a relaţiilor dintre cele două state.

Declaraţiile recente făcute de cei de la Casa Albă ne indică faptul că anumiţi reprezentanţi ai Statelor Unite nu au o înţelegere corectă şi completă a realităţilor acestei ţări (n.r. – a Iranului), a alegerilor şi a mesajului onorabil al poporului”, a afirmat liderul iranian. De asemenea, „comportamentul şi cuvintele lor sunt contradictorii”, a continuat liderul iranian.

Despre programul nuclear al Iranului a specificat că este unul paşnic, fiind „o problema naţională transpartinică”. Aceasta chestiune înseamnă că „guvernul subliniază drepturile nucleare ale Iranului bazate pe reglementările internaţionale şi nu vom renunţa la drepturile cetăţenilor”, a afirmat Hassan Rohani.

Noul preşedinte al Iranului a făcut apel la „negocieri serioase şi substanţiale” cu comunitatea internaţională în ceea ce priveşte programul său nuclear.

Baza agendei noastre ar trebui să fie discuţiile, nu ameninţările. Ameninţările nu sunt o soluţie şi nu ar face decât să adâncească problema. Şi dacă cineva crede că ei (n.r. - Statele Unite ale Americii) îşi pot atinge revendicările prin ameninţări, atunci fac o greşeală”, adăugat Hassan Rohani.  

Pe lângă acestea, liderul de la Teheran a ţinut să specifice că: „Eu, în calitate de preşedinte al Iranului, anunţ că actualul sistem al Republicii Islamice a Iranului este determinat să rezolve această problemă (n.r. – programul nuclear) , protejând în acelaşi timp drepturile naţiunii iraniene”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite