Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ar putea fi închis sau biciuit pentru că a încălcat regulile electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ar putea fi supus unei pedepse de 74 de lovituri de bici sau ar putea face şase luni de închisoare, fiind acuzat că a încălcat legislaţia ţării care îi interzicea să-l însoţească pe şeful său de cabinet pentru a se înscrie în viitoarea cursă prezidenţială.

Televiziunea iraniană controlată de stat a difuzat duminică imagini cu preşedintele Ahmadinejad zâmbind în timp ce îl însoţea pe Esfandiar Rahim Mashaei atunci când conilierul prezidenţial şi-a depus candidatura pentru a participa la viitoarele alegeri prezidenţiale. Şeful statului i-a strâns mâna lui Mashaei în public.

Membrii Consiliului Suprem, gardienii constituţionali ai ţării, au criticat comportamentul şefului statului. Aceştia au declarat că ar putea ridica acuzaţii împotriva lui Ahmadinejad. Consiliul Suprem a subliniat că regulile electorale din Iran interzic preşedintelui să-şi arate în mod public sprijinul faţă de unul dintre candidaţii la preşedinţie.

Consiliul Suprem din Iran, format din clerici importanţi şi jurişti, îi va cerceta pe toţi cei 680 de iranieni înscrişi în cursa prezidenţială, conform unei serii de criterii, pentru a păstra doar candidaturile celor calificaţi.

Potrivit constituţiei iraniene, Ahmadinejad nu poate candida pentru al treilea mandat de preşedinte, însă şi-a arătat în repetate rânduri sprijinul pentru Mashaei. Campania protejatului preşedintelui este suspectată de rivalii politici că este finanţată din banii publici

Dincolo de asocierea politică, Ahmadinejad şi Mashaei sunt apropiaţi şi printr-o legătură de rudenie, fiul preşedintelui iranian fiind căsătorit cu fiica subalternului său. Alegerile sunt programate pentru 14 iunie.

Cu toate acestea, conflictul politic dintre preşedintele Ahmadinejad şi ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, şi clericii din fruntea guvernului a avut un rol considerabil în lansarea criticilor.

Esfandiar Rahim Mashei a fost acuzat de aliaţii ayatollahului că este liderul unui curent „deviant” care urmăreşte să slăbească autoritatea clericilor. De asemena, a fost acuzat că are o influenţă prea mare asupra lui Ahmadinejad.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite