Încă doi candidaţi surpriză s-au înscris în ultimul moment în cursa prezidenţială din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad îşi va încheia mandatul odată cu alegerile din iunie
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad îşi va încheia mandatul odată cu alegerile din iunie

Pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din Iran au luat o întorsătură neşteptată sâmbătă, după ce au intrat în cursa electorală încă doi competitori-surpriză, cu puţin timp înainte de a expira perioada de depunere a candidaturilor. Cei doi, fostul preşedinte Ali Akbar Hashemi Rafsanjani şi Esfandiar Rahim Mashaei, consilierul principal în actuala administraţie, sunt figuri politice care au fost subiectul controverselor în trecut.

În ultimele momente înainte de încheierea perioadei de cinci zile dedicate înregistrării candidaturilor, Rafsanjani şi Mashaei au pătruns în interiorul clădirii Ministerului de Interne, unde candidaţii la alegerile prezidenţiale trebuiau să se înscrie până la ora 18.00 sâmbătă, potrivit publicaţiei „Los Angeles Times”.

Actualul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad l-a însoţit pe Mashaei şi i-a strâns mâna în public pentru a-şi transmite sprijinul pentru vechiul său prieten. Susţinătorii celor doi politicieni, aflaţi în afara clădirii, s-au bătut la scurt timp după intrarea politicienilor, ordinea fiind restabilită doar după intervenţia poliţiştilor iranieni.

Dincolo de spectacolul făcut de politicieni, niciunul dintre cei doi candidaţi nu are un loc garantat în seria celor 14 candidaţi declaraţi eligibili pentru cursa prezidenţială. Consiliul Suprem din Iran, format din clerici importanţi şi jurişti, îi vor cerceta toţi cei înscrişi după o serie de criterii, pentru a păstra candidaturile doar ale celor calificaţi.

De asemenea, printre ei care s-au înscris sâmbătă se numără şi Saeed Jalili, principalul negociator pe probleme nucleare din Iran, care este considerat un candidat deosebit de apropiat al ayatollahului Ali Khamenei. Alţi politicieni aspiranţi la preşedinţia Iranului mai sunt fostul ministru de Externe Akbar Velayati şi Mohammed Baquer Qalibraf, primarul capitalei Teheran.

În total, există peste 400 de iranieni care şi-au depus candidatura, însă majoritatea acestora sunt necunoscuţi pentru locuitori sau nu sunt eligibili pentru a intra în cursa prezidenţială, fiind o chestiune de timp până vor fi descalificaţi. Se aşteaptă un rezultat final de mai puţin de 12 candidaţi care îndeplinesc condiţiile Consiliului Suprem.

Cercuri de interese

Esfandiar Rahim Mashei a fost atacat de către cercurile înalte ale politicienilor iranieni, care l-au acuzat că este liderul unui curent „deviant” care urmăreşte să slăbească autoritatea clericilor. De asemena, a fost acuzat că are o influenţă prea mare asupra lui Ahmadinejad.

Dincolo de asocierea politică, Ahmadinejad şi Mashaei sunt apropiaţi şi printr-o legătură de rudenie, fiul preşedintelui iranian fiind căsătorit cu fiica subalternului său.

Pe de altă parte, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, în vârstă de 78 de ani, care a fost preşedinte între 1989 şi 1997, a fost văzut în ţara sa drept un posibil iniţiator al reformei împotriva autorităţii abuzive a clericului. Este considerat un candidat moderat, în ciuda represiunilor îndreptate spre intelectuali şi disidenţi din timpul preşedinţiei sale.

Alegerile programate în luna iunie sunt primele organizate de la controversatul scrutin din 2009, când Ahmadinejad a fost reale preşedinte deşi a fost acuzat de falsificarea rezultatelor votului. Evenimentele din 2009 au generat proteste în masă care au creat cele mai puternice reacţii de la Revoluţia Islamică din 1979.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite