Preşedintele Azerbaidjanului, reales cu peste 90% din voturi pentru un al cincilea mandat

0
Publicat:

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, aflat la putere de două decenii şi încurajat de succesul său militar în Karabah, a fost reales miercuri fără surpriză pentru un al cincilea mandat, cu peste 90% din voturi, conform rezultatelor oficiale, relatează AFP şi Reuters.

Ilham Aliev a primit al cincilea mandat FOTO EPA EFE
Ilham Aliev a primit al cincilea mandat FOTO EPA EFE

Ilham Aliev, în vârstă de 62 de ani, care a preluat puterea la moartea tatălui său în 2003, a obţinut 92% din voturi în urma scrutinului de la care opoziţia a fost absentă, potrivit rezultatelor după numărarea buletinelor de la aproape toate secţiile de votare.

"Poporul azer l-a ales pe Ilham Aliev ca preşedinte al ţării", a declarat şeful Comisiei Electorale Centrale, Mazahir Panahov, într-o conferinţă de presă.

Participarea la vot a fost de 67,7%, a adăugat el.

Mii de susţinători ai preşedintelui au sărbătorit victoria sa miercuri seara pe străzile capitalei Baku.

La alegeri au participat şapte candidaţi, între care Ilham Aliev. Însă niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu oferea o alternativă şi "toţi l-au susţinut pe preşedinte în trecut", a declarat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Unii dintre aceştia chiar l-au lăudat pe Aliev în timpul campaniei, afirmând că "şi-a ţinut toate promisiunile".

Adevăratele partide de opoziţie, zdrobite de ani de represiune, au boicotat aceste alegeri pe care le-au descris ca fiind o "farsă", la fel ca la alegerile prezidenţiale anterioare din 2018, scrie AFP.

Aliev a declarat în ianuarie că alegerile prezidenţiale extraordinare ar trebui să încununeze începutul unei "noi ere" pentru Azerbaidjan. El a decis să devanseze scrutinul, prevăzut pentru 2025, ca urmare a "restabilirii suveranităţii" asupra întregului teritoriu al ţării, prin preluarea, în septembrie 2023, a controlului total al regiunii Karabah, la acea dată populată majoritar de etnici armeni.

Operaţiunea militară azeră împotriva forţelor etnicilor armeni, care a triumfat în 24 de ore, a provocat, totodată, exodul aproape întregii populaţii armene, deschizând calea pentru revenirea în Karabah a azerilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite