Preşedintele Azerbaidjanului ar putea să obţină un nou mandat la alegerile anticipate de miercuri

0
Publicat:

Miercuri, în Azerbaidjan, cetăţenii sunt aşteptaţi la vot pentru alegeri prezidenţiale anticipate. Cel care îi cheamă pe azeri la urne este chiar preşedintele în exerciţiu, Ilham Aliev, în vârstă de 62 de ani. El este sigur că va câştiga un nou mandat, în ciuda opoziţiei care califică acţiunea drept „o farsă” sau „o imitaţie de democraţie", informează Agerpres.

Alături de Ilham Aliev, în cursa electorală s-au înscris în primă fază 17 candidaţi, dar doar pentru 6 dintre aceştia, destul de puţin cunoscuţi, Comisia Electorală Centrală a aprobat candidatura.

Ilham Aliev a decis devansarea scrutinului, prevăzut iniţial pentru 2025, ca urmare a „restabilirii suveranităţii” asupra întregului teritoriu al ţării, după ce a preluat controlul total al regiunii Nagorno Karabah, populate majoritar de etnici armeni, în septembrie 2023, după mai mult de treizeci de ani de secesionism şi război. Operaţiunea militară, care a triumfat în 24 de ore, a provocat exodul aproape întregii populaţii armene, deschizând calea pentru coloniştii azeri, care s-au mutat în regiune.

Ilham Aliev este cel de-al patrulea președinte al Azerbaidjanului, fiind în funcție din 2003. În 2018, el a primit 86% din voturi, un scor impresionant, dar obţinut cu preţul unor „nereguli grave”, potrivit observatorilor de la vremea respectivă. Chiar dacă în acest an campania a fost practic inexistentă, semn al unei apatii tot mai mari în rândul populaţiei, faptul că disidenţa politică este în mare măsură suprimată îi sporeşte şansele de a câştiga un nou mandat.

Principalele două partide de opoziţie au ales să boicoteze scrutinul de miercuri. De altfel, partidele au apelat la această metodă în mai multe alegeri locale, precum şi la ultimele alegeri prezidenţiale, de acum şase ani, informează Agerpres. Ali Kerimli, preşedinte Frontul Popular din Azerbaidjan, a declarat că refuză să ia parte la ceea ce a numit o „farsă”, care nu este altceva decât o „imitaţie de democraţie”. „Toate drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt încălcate în mod grosolan”, a denunţat el în decembrie. Reuniunile sunt interzise, mass-media sunt „controlate” de către regim sau pedepsite brutal, iar orice disidenţă este reprimată, a enumerat el.

Pe de altă parte, Najmin Kamilsoy, expert independent din Baku, consideră că opoziţia este la fel de nepopulară ca şi actualul preşedinte, pentru că nu oferă „nicio viziune de viitor sau speranţă”' populaţiei, fiind total „depăşită”

„Cota de popularitate a lui Aliev a fost întotdeauna ridicată, iar aceasta a crescut vertiginos după operaţiunea militară victorioasă din Karabah din septembrie”, a declarat pentru agenţia de presă AFP analistul politic independent Farhad Mammadov. „El se află în vârful popularităţii sale”, aşa că „nu există o alternativă la Ilham Aliev”.

Preşedintele a numit-o pe soţia sa, Mehriban Alieva, vicepreşedinte, iar fiul său ar putea să îi succeadă într-o zi. Susţinătorii îi laudă pe soţii Aliev pentru că au transformat o republică considerată cândva o zonă retrasă a Uniunii Sovietice într-un furnizor de energie înfloritor pentru Europa, asigurând prosperitatea şi securitatea ţării.

De partea cealaltă, criticii acuză că aceştia au zdrobit opoziţia, au înăbuşit mass-media şi şi-au folosit puterea pentru a acumula o avere care le asigură un stil de viaţă luxos. La rândul lor, activiştii pentru drepturile omului au denunţat recent arestarea mai multor jurnalişti care investigau corupţia în rândul elitei politice.

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) plasează Azerbaidjanul pe locul 151 din 180 de ţări în clasamentul mondial al libertăţii presei, iar Transparency International a clasat Guvernul Aliev printre cele mai corupte din Europa.

La alegerile prezidenţiale extraordinare din 7 februarie se va putea vota şi la misiunile diplomatice ale Republicii Azerbaidjan din 37 de ţări, între care şi România, în intervalul orar 08:00-19:00, ora locală a ţărilor respective.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite