Premierul palestinian Rami Hamdallah renunţă la demisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt numitul premier palestinian, Rami Hamdallah, a revenit asupra deciziei sale de a demisiona, după întâlnirea pe care a avut-o vineri cu preşedintele Mahmoud Abbas.

Hamdallah îşi anunţase public demisia joi seara, ca urmare a unei dispute între el şi doi oficiali, Mohammed Mustafa şi Ziad Abu Amru, care sunt consilieri ai preşedintelui Abbas.

Surse din cabinetul lui Abbas au declarat pentru cotidianul israelian Haaretz, că preşedintele a fost furios din cauza faptului că premierul şi-a dat demisia public, înainte de a-l informa pe el.

Anunţul lui Hamdallah a fost considerat o supriză totală în Ramallah şi Cisiordania. Disputa dintre prim-ministru şi cei doi oficial se pare că a pornit de la dorinţa celor doi de a se implica în acţiunile lui Rami Hamdallah, subminându-i astfel, autoritatea.

Persoanele din anturajul apropiat al premierului palestinian au declarat că nu au observat niciun semn în ultimele zile, care să indice intenţia lui Hamdallah de a demisiona. Din contră, „părea foarte ambiţios şi vorbea despre nevoia de a întări Autoritatea din punct de vedere economic, şi despre eforturile sale de a înainta reforme interne.“ a spus una dintre surse cotidianului israelian. Mai mult, Rami Hamdallah s-a întâlnit joi cu ministrul de Externe trimis la UE, discutând starea general a Autorităţii.

„Hamdallah a acceptat această funcţie cu intenţii bune, dar toată lumea ştie că provine dintr-un mediu academic, având puţină experienţă politică.“ a declarat un înalt oficial palestinian pentru Haaretz.

Noul premier a avut doar două întâlniri de cabinet, precum şi vizita oficială la moscheea Al Aqsa din Ierusalim. Prim-ministrul palestinian are 54 de ani şi este un nume cunoscut între intelectualitatea din Palestina. Este considerat independent politic şi nu face parte din mişcarea Fatah. Nu are susţinere politică şi nici nu se bucură de susţinerea Vestului, ca predecesorul său, Fayyad.

Palestinienii nu au primit cu prea mult entuziasm sau agitaţie ştirea iniţială a demisiei. În societatea palestiniană, oamenii sunt deziluzionaţi de veşnicele divergenţe dintre Hamas şi Fatah şi sunt mai degrabă îngrijoraţi de viitorul lor, din cauza unei situaţii economice care se înrăutăţeşte de la an la an. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite