Premierul indian a deschis summitul G20 în calitate de prim-ministru al „Bharat”, posibil viitorul nume al Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul indian Narendra Modi şi-a rostit discursul în deschiderea summitului G20 sâmbătă la New Delhi în spatele plăcuţei cu numele ţării sale identificată ca "Bharat", cel mai puternic semnal până în prezent privind o posibilă modificare a denumirii oficiale a ţării în limba engleză „India”.

Narendra Modi, la summitul G20, cu placuța pe care scrie Bharat în loc de India Foto EPA EFE
Narendra Modi, la summitul G20, cu placuța pe care scrie Bharat în loc de India Foto EPA EFE

Aceasta intervine la câteva zile după ce invitaţiile la dineul în cadrul summitului au fost adresate liderilor G20 în numele „preşedintelui Bharat”, ceea ce a provocat o avalanşă de zvonuri conform cărora New Delhi are de gând să renunţe la utilizarea oficială a numelui englezesc al ţării.

Atunci când se referă la India, Modi recurge în general la cuvântul „Bharat”, care trimite la vechile texte hinduse scrise în sanscrită şi care este una dintre cele două denumiri oficiale ale ţării, în conformitate cu Constituţia.

Membrii BJP, partidul naţionalist hindus aflat la putere, au făcut deja campanie împotriva utilizării denumirii „India”, care îşi are rădăcinile în antichitatea occidentală şi a fost impus de Regatul Unit.

Ideea de a renunța la denumirea de „India”, susținută de lideri politici

Guvernul premierului Narendra Modi s-a străduit să elimine simbolurile persistente ale colonizării britanice din peisajul urban, din instituţiile politice şi din cărţile de istorie din ceea ce este acum cea mai populată ţară a lumii, arată Agerpres.

La începutul acestui an, ministrul de externe S. Jaishankar a părut să susţină ideea de a se renunţa la numele „India”.

„Bharat” are o „semnificaţie, o înţelegere şi o conotaţie care o însoţesc şi care sunt reflectate şi în Constituţia noastră”, a declarat ministrul, citat miercuri de ziarul Hindustan Times.

Perspectiva unei astfel de schimbări a fost suficientă pentru a provoca un amestec de reacţii ofensatoare în rândul adversarilor lui Narendra Modi şi un sprijin entuziast în alte cercuri.

Sper că guvernul nu va fi într-atât de stupid ca să abandoneze complet 'India'”, a comentat Shashi Tharoor, un responsabil al Congresului (partid de opoziţie) pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter). „Ar trebui să continuăm să folosim ambele denumiri” şi să nu renunţăm la „un nume încărcat de istorie, un nume recunoscut în întreaga lume”, a adăugat el.

Fostul jucător de cricket Virender Sehwag a salutat, în schimb, perspectiva unei astfel de schimbări şi a îndemnat consiliul indian de cricket să înceapă să înscrie „Bharat” pe uniformele echipelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite