„Postul ne face mai puternici.” Protestele continuă la Cairo, în ciuda începerii Ramadanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada de Ramadan, musulmanii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele este pe cer. FOTO: Reuters
În perioada de Ramadan, musulmanii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele este pe cer. FOTO: Reuters

Musulmanii din întreaga lume au intrat săptămâna trecută în Ramadan, o perioadă de post, în care credincioşii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer. Însă sute de simpatizanţi ai preşedintelui demis Mohamed Morsi şi ai Frăţiei Musulmane continuă protestele în capitala Egiptului.

„Ne opunem opresiunii, suntem împotriva ilegitimităţii. Ne vrem drepturile. Am votat şi vrem să ni se respecte votul”, explică Issam ElDin Ismaeel, un profesor de engleză la Universitatea Al-Azhar, într-o conversaţie cu jurnaliştii postului american NBC. 

„Rămânem aici până când se vor termina protestele, iar protestele nu se vor termina până când el (Mohamed Morsi - n.r.) nu-şi va primi înapoi funcţia”, spune acesta cu vocea răguşită de la lipsa de apă. 

Dee miercuri, prima zi de Ramadan, protestatarii stau în ture de câte 14 ore, apoi se odihnesc în corturi ridicate pe străzi. Femeile participă şi ele la manifestaţii şi au corturi separate. Bărbaţi cu canistre mari pline cu apă se plimbă prin mulţime şi îi stropesc pe faţă pe protestatari, iar mai mulţi tineri s-au organizat şi aduc protestatarilor bucăţi mari de gheaţă cu care să se răcorească. 

„Dumnezeu să ne ajute indiferent dacă postim sau nu, pentru că avem un ţel, un ţel legal”, spune şi Ahmad Khalil, un profesor de educaţie fizică. El este unul dintre cei 20 de bărbaţi care şi-au asumat rolul de gardieni pentru a păzi intrare în Nasr City, districtul din Cairo în care sunt concentraţi protestatarii. Ei controlează genţile şi-i percheziţionează pe toţi cei care intră în acest district. 

ramadan egipt cairo reuters

O piaţă din districtul Nasr, devenită scena protestelor pro-Morsi. FOTO: Reuters

Regimul Morsi a căzut în urmă cu mai bine de două săptămâni, iar de atunci statul se zbate pentru a recâştiga stabilitatea. 

ramadan egipt cairo reuters

Voluntarii aduc mâncare şi apă protestatarilor pentru iftar - după asfinţit, atunci când postul se suspendă. FOTO: Reuters

Preşedintele Mansour l-a desemnat săptămâna trecută pe Hazem al-Beblawi în funcţia de premier, iar liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a fost numit vicepreşedinte responsabil de Afacerile internaţionale. Cu toate acestea, în prezent, statul egiptean funcţionează fără un guvern, puterea fiind concentrată în mâinile armatei, care se va ocupa de planul de tranziţie şi de organizarea alegerilor.

Constituţia a fost de asemenea suspendată, în timp ce camera superioară, care asigura puterea legislativă şi era dominată de islamişti, a fost dizolvată.

ramadan egipt cairo reuters

În perioada de Ramadan, musulmanii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele este pe cer.  FOTO: Reuters

CITEŞTE MAI MULT


VIDEO „A fost un masacru!” Islamiştii din Egipt susţin că armata a ucis 51 de persoane în timp ce acestea se rugau

Soldaţii egipteni au început să împuşte oameni în timp ce aceştia erau aplecaţi, efectuându-şi rugăciunile din zorii zilei, susţin mai mulţi reprezentanţi ai Fraţilor Musulmani, partidul înlăturat săpătmâna trecută de la putere, în urma protestelor la care au participat în jur de 30 de milioane de egipteni.


Consecinţele crizei politice din Egipt: UE ar putea modifica acordul de asistenţă financiară

Schimbarea regimului islamist prin lovitură de stat şi confruntările violente care au avut loc în Egipt a determinat Uniunea Europeană să ia în calcul  modificarea programului de asistenţă financiară acordată statului.


VIDEO Ce urmează după criza politică din Egipt

În ediţia Adevărul Live de la ora 15.00, Abdalla Mobasher, vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, analistul miliatar Ion Petrescu şi europarlamentarul Cristian Preda discută cu jurnalistul Ovidiu Nahoi şi moderatorul Elena Dumitru despre criza prin care trece tânăra democraţie egipteană.


Armata egipteană a declarat stare de urgenţă în Suez şi în Sinai

Forţele armate care deţin acum puterea în Egipt au declarat stare de urgenţă în regiunile Suez şi Sinai, după ce un grup de islamişti înarmaţi a atacat un aeroport. Armata va desfăşura puncte de control la ieşirile din fiecare oraş, iar securitatea va fi consolidată în zonele frontaliere.


Ultimele zile ale lui Morsi în fruntea Egiptului. Replica preşedintelui somat să plece: „Peste cadavrul meu!“

Şeful armatei a venit la Morsi pentru a-i cere să renunţe la funcţie, avertizându-l că, în caz contrar, va trebui să dea socoteală mulţimii furioase. „Peste cadavrul meu!“, i-a răspuns Morsi luni generalului Abdel-Fattah el-Sisi, cu două zile înainte ca armata să îl îndepărteze din funcţie pe liderul islamist, potrivit unei relatări a agenţiei Associated Press.


Cum a ajuns Mohamed Morsi, de la „preşedintele tuturor egiptenilor“ la omul care a divizat ţara

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP.


Economistul egiptean Ziad Bahaa Eldin va fi, „cel mai probabil“, noul premier al ţării

Ziad Bahaa Eldin, un tehnocrat care a condus mai multe instituţii economice egiptene, va fi „cel mai probabil“ numit prim-ministru în Egipt, în timp ce Mohamed ElBaradei va prelua vicepreşedinţia.


Piaţa Tahrir, epicentrul cutremurului care zguduie Egiptul. Cum ar putea Morsi, preşedintele „mazilit“, să facă pace

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa Tahrir din Cairo,  pentru a apăra „legitimitatea poporului“ şi a-şi dovedi susţinerea faţă de hotărârea armatei de a-l îndepărta de la putere pe Mohamed Morsi.


Contrarevoluţia zguduie Egiptul. Negocierile pentru postul de premier continuă

Vineri seară, la două zile de la înlăturarea de la putere a primului preşedinte egiptean ales în mod democratic, Mohamed Morsi, simpatizanţii şi opozanţii fostului conducător s-au luat la bătaie pe străzile Egiptului, violenţele soldându-se cu cel puţin 36 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi.


Egiptul, exclus din Uniunea Africană

Cei 53 de membrii ai organizaţiei de cooperare au votat suspendarea Egiptului din toate activităţile, ca răspuns la înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi prin lovitura de stat a Armatei, anunţă AlJazeera.


„Stratfor“: Instabilitatea politică a Egiptului este provocată de probleme vechi, nerezolvate

Criza din Egipt este mult mai adâncă decât ce se vede în ultima perioadă. Şeful Curţii Constituţionale a preluat interimatul la îndemnul Armatei, dar noul guvern se va confrunta cu aceleaşi provocări care au adus căderea lui Mohamed Morsi. Populaţia Egiptului a crescut cu mult peste posibilităţile statului şi chiar şi un stat mai puternic ar avea dificultăţi în furnizarea resurselor principale, în special combustibil şi grâu, notează „Stratfor“.


Poate o lovitură de stat să fie vreodată democratică? Criza politică din Egipt abia începe

Armata a răsturnat regimul islamist şi a preluat puterea până la alegerile prezidenţiale anticipate. Criza politică este însă departe de final.


FOTO VIDEO Cum au sărbătorit egiptenii demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Oponenţii preşedintelui demis Mohamed Mursi au sărbătorit în noaptea de miercuri, după ce armata egipteană a anunţat că fostul lider al ţării a fost arestat şi că vor avea loc noi alegeri prezidenţiale. Focuri de artificii au luminat cerul deasupra mulţimii agitate din Piaţa Tahrir, în timp ce străzi din capitală şi întreaga ţară s-au umplu de oameni care au început să danseze şi să strige de bucurie.


Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul în perioada de tranziţie, după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi.


De ce sunt egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie îl îndepărtau de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreaba de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.


Cine este generalul Sisi, cel care l-a arestat pe preşedintele egiptean?

Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite