UPDATE Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul în perioada de tranziţie, după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adly Mansour, preşedintele Curţii Constituţionale din Egipt va conduce ţara până după alegerile anticipate
Adly Mansour, preşedintele Curţii Constituţionale din Egipt va conduce ţara până după alegerile anticipate

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, relatează AFP.

UPDATE 14.17 Autorităţile egiptene au emis, joi, un mandat de arestare împotriva liderului Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie, şi a adjunctului său, Khairat al-Shater, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.

Cei doi bărbaţi sunt căutaţi şi acuzaţi că au incitat la uciderea, duminică, a manifestanţilor care protestau în faţa sediului Fraţilor Musulmani din Mokattam, o localitate situată la sud de Cairo, a anunţat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Mandatul de arestare a fost emis la o zi de la îndepărtarea de la putere de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, provenit din rândul mişcării Fraţilor Musulmani, în urma unor manifestaţii care îi cereau demisia.

UPDATE 12.29 Judecătorul Adly Mansour, şeful Curţii Constituţionale, a depus jurământul, joi, ca preşedinte interimar al Egiptului, după demiterea de către armată a lui Mohamed Morsi, relatează BBC News Online.

După depunerea jurământului, Mansour a susţinut un scurt discurs întrerupt periodic de aplauze şi la încheierea căruia a fost ovaţionat în picioare.

El a declarat că a primit cu mândrie şi recunoştinţă misiunea de a asigura preşedinţia statului în perioada de tranziţie şi şi-a exprimat speranţa că protestatarii vor continua să păstreze steagul revoluţiei.

Mansour a salutat libertatea şi independenţa justiţiei şi a lăudat, de asemenea, presa egipteană pentru că expus problemele regimului trecut.

Anterior, Mansour a depus jurământul ca şef al Curţii Constituţionale din Egipt. Deşi fusese numit în această funcţie în urmă cu câteva săptămâni, el nu depusese încă jurământul.
 

Adly Mansour va fi la conducerea unei ţări divizate după mai multe zile de manifestaţii de amploare şi sângeroase, în care s-au confruntat opozanţi şi susţinători ai primului preşedinte ales democratic al Egiptului.

Ca o ironie a sorţii, acest judecător a fost numit preşedintele Curţii Constituţionale chiar de Morsi la jumătatea lui mai, funcţie pe care a preluat-o de două zile.

Acest sexagenar, tatăl a trei copii, a obţinut o bursă pentru a studia la prestigioasa Şcoală Naţională de Administraţie (ENA) din Paris înainte de a-şi începe cariera judiciară sub regimul lui Hosni Mubarak.

El a lucrat în tribunale religioase, încadrate de statul egiptean, unde emitea fatwa sau decrete pe teme religioase, dar şi în tribunale civile şi penale.

Spre deosebire de principalii lideri ai opoziţiei - precum laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohammed ElBaradei sau fostul liderl al Ligii Arabe Amr Moussa - numele său nu a apărut niciodată printre potenţialii succesori ai lui Morsi.

Acest anonimat relativ i-a interesat probabil pe militarii dornici să avanseze o figură neutră pentru a asigura tranziţia care se anunţă dificilă.

Acest judecător de statură mică şi cu mustanţă, în vârstă de 67 de ani, ar fi putut să treacă probabil pe lângă manifestanţii reuniţi de duminică pentru a cere plecarea lui Morsi fără să fie recunoscut.

Portetul său nu a figurat niciodată printre cele afişate în timpul reuniunilor opozanţilor regimului Fraţilor Musulmani, care au culminat miercuri cu anunţul sosirii sale la putere, la conducerea unui Guvern de tranziţie.

Mohamed Morsi, transferat singur la Ministerul Apărării

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani, din care provine acesta, în timp ce echipa sa era deţinută într-o clădire militară, cu câteva ore înainte de depunerea jurământului de înlocuitorul său interimar, relatează AFP.

"Morsi a fost separat de echipa sa şi dus la Ministerul Apărării", a declarat Gehad al-Haddad, un oficial din cadrul confreriei.

Anterior el declarase că Morsi şi "toată echipa prezidenţială sunt în arest la clubul Gărzii republicane a preşedinţiei", adăugând că tatăl său, considerat principalul consilier al lui Morsi este, de asemenea, deţinut.

Un oficial militar a confirmat, joi dimineaţa, pentru AFP că armata egipteană îl deţine pe Morsi.

Morsi "este reţinut preventiv", a afirmat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului, sugerând că fostul şef al statului ar putea fi urmărit judiciar.

Miercuri seara, armata l-a demis pe Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, a suspendat Constituţia şi l-a înlocuit cu preşedintele Curţii Constituţionale, Adly Mansour, generând îngrijorare în străinătate.

În timp ce opozanţii săi jubilau în piaţa Tahrir din Cairo, o scenă care amintea de bucuria populară de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în februarie 2011, susţinătorii săi au atacat clădirile serviciilor de securitate din nordul ţării. Şapte dintre ei au murit în ciocnirile cu forţele de ordine la Marsa Matrouh şi Alexandria, pe coasta mediterană.

"Este un nou moment istoric, ne-am debarasat de Morsi şi de Fraţii Musulmani", a declarat un manifestant aflat într-o coloană de maşini care claxonau, agitând un drapel.

După violenţele care au marcat manifestaţiile organizate din 26 iunie şi care s-au soldat cu 47 de morţi, Ministerul de Interne a avertizat că va răspunde "ferm" tulburărilor şi a trimis blindate la Cairo, blocând căile de acces către reuniunile pro-Morsi.

Mai mulţi lideri ai Fraţilor Musulman, arestaţi

Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat că liderul Partidului Justiţiei şi Libertăţii, formaţiunea politică a conferirie, Saad al-Katatni, şi adjunctul Ghidului suprem, Rashad Bayoumi, au fost arestaţi.

Cotidianul guvernamental Al-Ahram a anunţat, de asemenea, că au fost emise 300 de mandate de arestare pe numele unor membri ai mişcării islamiste.

Morsi şi mai mulţi lideri ai confreriei, între care Ghidul suprem Mohammed Badie şi adjunctul său, Khairat al-Shater, au primit anterior interdicţia de a părăsi Egiptul.

În plus, securitatea a întrerupt emisia postului lor de televiziune şi a percheziţionat sediile Al-Jazeera-Mubasher, care a difuzat o înregistrare video cu Morsi, în care acesta se prezenta drept "preşedintele ales al Egiptului".

Armata, care a preluat controlul Executivului timp de 16 luni, în perioada dintre înlăturarea lui Mubarak şi alegerea lui Morsi, nu a precizat durata tranziţiei înainte de organizarea alegerilor generale.

Consultările pentru formarea viitorului Guvern, care va regrupa "toate forţele naţionale" şi va avea "puteri depline" potrivit armatei, au început, a anunţat opozantul Amr Moussa, în timp ce Curtea Constituţională a afirmat că şeful său va depune jurământul joi dimineaţa.

Armata a promis că va "sta departe de politică", prin vocea liderului său, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

El a discutat cu liderii religioşi creştini şi musulmani ai ţării şi cu reprezentantul opoziţiei Mohamed ElBaradei o "foaie de parcurs" care, potrivit lui ElBaradei, "răspunde revendicărilor poporului".

În faţa ministerului, mii de persoane scandau "Egipt, Egipt!", exprimându-şi bucuria după anunţul armatei.

"Nu aşteptam decât un lucru şi anume ca Morsi să plece", afirmă Abdel Khalek Abdo, un agricultor în vârstă de 56 de ani.

Mii de susţinători ai lui Morsi s-au mobilizat, la rândul lor, la Cairo, în piaţa Rabaa al-Adawiya, în Nasr City. "Morsi a fost trădat, este o lovitură de stat împotriva unui preşedinte ales", a declarat unul dintre ei.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite