O parte din docul plutitor construit de armata americană în Gaza s-a rupt şi a eşuat pe coastă din cauza unei furtuni pe mare

0
Publicat:

O parte din docul plutitor construit de Armata Statelor Unite în Gaza s-a rupt şi a eşuat pe coastă din cauza unei furtuni pe mare, se arată în mai multe imagini apărute pe reţelele de socializare.

Noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza Foto: Facebook/ DSU

Armata americană a declarat, după incident, că digul a rămas operaţional şi încă lucrează pentru a oferi asistenţă umanitară.

Patru ambarcaţiuni ale armatei americane folosite pentru debarcaderul temporar destinat ajutoarelor pentru Gaza au eşuat sâmbătă dimineaţa din cauza "mării agitate", a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

"Navele s-au desprins din ancorele lor, iar două dintre ele sunt acum ancorate pe plajă, în apropierea pontonului. A treia şi a patra navă sunt blocate pe coasta israeliană în apropiere de Ashkelon", se arată într-un comunicat.

Centcom a precizat că niciun militar nu a fost rănit şi că "pontonul rămâne complet funcţional".

Acesta a adăugat că armata israeliană îi ajută pe americani să refloteze navele şi a insistat: "Niciun membru al personalului (militar) american nu va intra în Gaza".

Săptămâna trecută, Statele Unite au finalizat pontonul, a cărui construcţie a fost anunţată în martie de preşedintele Joe Biden. Obiectivul este de a atenua restricţiile impuse de Israel în ceea ce priveşte livrarea de ajutoare pe cale terestră în Fâşia Gaza, devastată de şapte luni de război declanşat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.

Vineri,24 mai, ONU a anunţat că instalaţia a permis debarcarea a 97 de camioane de ajutor umanitar într-o săptămână.

Portul artificial, care a costat cel puţin 320 de milioane de dolari, ca şi alte iniţiative alternative, nu poate înlocui un aflux de ajutoare pe cale terestră, avertizează ONU şi organizaţiile umanitare.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, aproape toţi cei 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza au fost strămutaţi din cauza luptelor şi a bombardamentelor şi se confruntă cu insecuritatea alimentară, existând riscul unei foamete pe scară largă.

Debarcaderul de 320 de milioane de dolari pentru a furniza ajutor în Gaza încă nu a conectat mărfurile cu oamenii care au nevoie de ele.

Cei 2,2 milioane de locuitori ai Gazei se confruntă cu o penurie de alimente de câteva luni, care a exacerbat starea de sănătate deja precară din regiune. Grupurile de ajutor umanitar au criticat Israelul că nu a lăsat să pătrundă suficiente camioane de ajutor în Gaza, că a păstrat punctele critice închise și a creat obstacole logistice, scrie Business Insider.

Israelul a negat acuzațiile și a acuzat ONU pentru că nu a distribuit ajutoare, lucru pe care ONU îl contestă.

Secretarul de presă al Pentagonului, general-majorul Pat Ryder, a declarat marți 21 mai, că mărfurile descărcate pe debarcaderul temporar construit de SUA în largul coastei Gaza nu au ajuns la cei care au nevoie, potrivit CNN.

Iar Programul Alimentar Mondial al ONU a declarat marți că întregul proiect ar putea eșua în cele din urmă dacă Israelul nu creează condiții pentru ca grupurile de ajutorare să își desfășoare operațiunile în siguranță, potrivit Associated Press.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite