Phenianul avertizează că un al doilea război coreean ar putea izbucni oricând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi nord-coreeni Foto: EPA
Soldaţi nord-coreeni Foto: EPA

Coreea de Nord a avertizat sâmbătă că Statele Unite ar putea declanşa oricând un al doilea război coreean, în ajunul marcării a 67 de ani de la izbucnirea primului conflict din peninsulă, care a avut loc în perioada 1950-1953, transmite agenţia Xinhua în pagina sa electronică.

Statele Unite „împing situaţia din Peninsula Coreeană în pragul războiului, comasându-şi masiv resursele strategice unele după altele pentru a aduce sub controlul lor total întreaga peninsulă, care este de importanţă geografică în obţinerea hegemoniei (SUA) la nivel regional şi global“, se arată într-un comentariu publicat de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

Potrivit  acestui comentariu „ostilitatea SUA şi isteria războiului faţă de RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord, n.red.) sunt tot mai directe“. 

Totodată, în textul publicat de KCNA, comandantul celei de-a doua divizii a forţelor americane din Coreea de Sud  este acuzat că ar fi spus că trupele americane ar putea reveni oricând în peninsulă pentru a lupta.

„Aceasta arată că viziunea sinistră a SUA nu s-a schimbat, deşi au trecut 67 de ani“, adaugă KCNA.

Primul conflict din Peninsula Coreeană a izbucnit pe data de 25 iunie 1950 şi a luat sfârşit pe 27 iulie 1953, însă, având în vedere că războiul s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu cu un acord de pace, peninsula rămâne, tehnic, în stare de război, notează Xinhua.

Deşi în ultima perioadă, din cauza testelor balistice repetate efectuate de Phenian, precum şi din cauza programului său nuclear au crescut tensiunile în zonă, nu puţini sunt analiştii care susţin că trebuie găsită o soluţie care să nu fie de natură militară.

Asta pentru că un război în peninsulă s-ar solda, potrivit estimărilor, cu cel puţin un milion de morţi şi pagube de miliarde de dolari. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite