Peru: Peste 5.000 de oameni au protestat faţă de graţierea acordată lui Fujimori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA-EFE
Foto EPA-EFE

Mai mult de 5.000 de peruani au manifestat luni seară la Lima, în ciuda sărbătorilor de Crăciun, pentru a denunţa graţierea acordată fostului preşedinte Alberto Fujimori şi au cerut demisia actualului şef de stat, pe care-l acuză că a negociat politic această măsură, scrie AFP.

"Afară, afară PPK!" (PPK - acronim al preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski) au scandat manifestanţii în stradă, după apeluri lansate pe reţelele de socializare. 

Importante forţe de ordine au fost desfăşurate pe străzile capitalei peruane pentru a împiedica manifestanţii să ajungă la clinica unde a fost spitalizat sâmbătă Alberto Fujimori pentru artimie şi tensiune arterială scăzută, şi în faţa căreia sute de simpatizanţi au cerut eliberarea sa. 

Totuşi, ciocniri au izbucnit seara între manifestanţi şi forţele de poliţie, care au folosit gaze lacrimogene şi bastoane pentru a dispersa mulţimea, rănind un cameraman al televiziunii naţionale, care a fost spitalizat. 

Potrivit medicului curant, Alejandro Aguinaga, Alberto Fujimori se află la terapie intensivă. El suferă de "mai multe patologii degenerative precum aritmie, o problemă care se va accentua către inimă", a precizat el. 

Alberto Fujimori, fost preşedinte al Peru între 1990 şi 2000, a fost condamnat la închisoare pentru încălcarea drepturilor omului şi graţiat duminică de Pedro Pablo Kuczynski. 

În 2007, Fujimori a fost acuzat şi condamnat la şase ani de închisoare pentru mită şi abuz de putere. În 2009, el a primit încă 25 de ani de închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise în timpul mandatului său.

În luna iunie a acestui an, şeful statului a propus o posibilă graţiere a lui Fujimori, din motive medicale. Propunerea a venit în condiţiile în care ministrul de Finanţe al ţării a fost demis de Congresul dominat de susţinătorii lui Fujimori.

Un sondaj realizat în luna mai de Ipsos arată că 59% dintre peruani erau în favoarea graţierii fostului lider.

Pe parcursul celor două mandate ale sale, Fujimori a fost criticat în urma măsurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei şi pentru folosirea fondurilor guvernamentale în a-şi susţine campaniile electorale. El a fost acuzat că s-a folosit de serviciul secret de inteligenţă condus de Vladimiro Montesinos pentru a-şi intimida şi spiona rivalii.

În noiembrie 2000, el a plecat în Japonia, ţara natală a părinţilor lui, unde a trăit timp de cinci ani în autoexil. Într-o încercare de a-şi resuscita cariera politică, el a venit în Chile, în noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autorităţilor peruane.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite