Pentagonul acuză aviația militară chineză de manevre de intimidare în spațiul aerian internațional

0
Publicat:

Pentagonul a acuzat China de manevre de risc și intimidare fără precedent în spaţiul aerian din Asia-Pacific, ca parte a unei „campanii centralizate și concertate”.

Avion militar chinez FOTO AFP
Avion militar chinez FOTO AFP

Avioanele chineze de vânătoare şi-au înmulţit manevrele de risc și intimidare în jurul unor avioane americane în operaţiune sau recunoaştere, a avertizat Pentagonul, potrivit AFP și Agerpres.

Beijingul întreprinde „o campanie centralizată şi concertată, autorizând aceste comportamente de risc, pentru a constrânge SUA să îşi modifice activităţile operaţionale” în regiune, a denunţat subsecretarul american pentru probleme de securitate în zona Indo-Pacific, Ely Ratner.

Potrivit Pentagonului, majoritatea incidentelor din spaţiul aerian internaţional au presupus interceptări în zbor riscante și manevre intimidante, cu avioane de luptă chineze apropiindu-se prea mult sau prea repede de aparate americane, sau care au tras rachete luminoase.

Ely Rainer a invocat „peste 180 de incidente” de acest tip produse în ultimii doi ani, „mai multe decât de-a lungul deceniului precedent”. Această tendință demonstrează creșterea agresivității armatei chineze, apreciază Pentagonul.

Dacă se adaugă incidentele vizâtn avioane de vânătoare ale unor ţări partenere, aceasta ar putea majora numărul lor la „aproape 300”, a precizat Ely Ratner.

Luni, Canada a denunțat manevra „periculoasă și imprudentă” operată de un avion de vânătoare chinez împotriva unui avion militar canadian deasupra apelor internaționale.

„În final, acest tip de comportament operaţional poate provoca accidente (...) şi poate duce la conflicte involuntare”, a atras atenția Ratner.

Pentagonul a anunţat totodată că va declasifica imagini şi înregistrări video cu circa 15 incidente de acest tip, printre care unul care a avut loc în septembrie.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a denunţat în repetate rânduri comportamentul iresponsabil al aviaţiei militare chineze.

Acest comportament survine pe fondul unor tensiuni în creştere între Beijing şi Washington - în special cu privire la Taiwan - și în timp ce China refuză să comunicarea directă la nivel înalt între forţele armate ale celor două ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite