China intenționează să dubleze dimensiunea stației spațiale Tiangong, considerată o alternativă la ISS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China intenționează să își extindă stația spațială Tiangong de la trei module la șase module în anii următori, oferind astronauților din alte țări o platformă alternativă pentru misiunile de pe orbita joasă a Pământului, în condițiile în care Stația Spațială Internațională (ISS), proiect coordonat de NASA, se aproprie de sfârșitul perioadei sale de funcționare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Replică a stației spațiale chineze Tiangong FOTO: testing / Shutterstock.com
Replică a stației spațiale chineze Tiangong FOTO: testing / Shutterstock.com

Stația spațială chineză are o durată de funcționare operațională de peste 15 ani, a anunțat miercuri Academia Chineză de Tehnologie Spațială (CAST), o parte principalului contractor spațial al Chinei, la cea de-a 74-a ediție a Congresului Internațional de Astronautică, organizată la Baku, în Azerbaidjan.

Durata viață a stației spațiale Tiangong era prevăzută la doar 10 ani.

Stația spațial chineză, cunoscută sub numele de Tiangong (Palatul Celest), a devenit complet operaţională la sfârşitul anului 2022 şi poate găzdui cel mult trei astronauţi pe orbita Terrei la o altitudine de până la 450 de kilometri.

După extinderea stației Tiangong la șase module aceasta va ajunge la 180 de tone, cu toate acestea stația chinezească va doar 40% din greutatea ISS, care poate găzdui un echipaj compus din cel mult şapte astronauţi. Dar ISS, aflată pe orbită de peste două decenii, urmează să fie dezafectată după 2030, cam în aceeaşi perioadă în care China dorește să devină „o putere spaţială majoră".

Presa de stat chineză preciza anul trecut, când Tiangong a devenit pe deplin operaţională, că statul chinez „nu va pierde vremea" pe măsură ce ISS se îndreaptă spre momentul dezafectării sale, adăugând că „mai multe ţări" i-au cerut permisiunea să trimită astronauţi pe staţia chineză.

Dar, printr-o lovitură dată aspirațiilor Chinei din domeniul diplomației spațiale, Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat în acest an că nu are undă verde bugetară sau „politică" pentru a participa la proiectul Tiangong, amânând astfel un plan care exista de mai mulţi ani şi care prevedea o vizită a astronauţilor europeni la bordul staţiei chineze.

Renunţarea la cooperarea cu China în domeniul misiunilor spaţiale cu echipaj uman reprezintă în mod clar o atitudine obtuză, care dezvăluie că o confruntare cu tabăra condusă de Statele Unite a dus la o nouă cursă spaţială", a scris atunci Global Times, un tabloid naţionalist chinez.

Tiangong a devenit un simbol al influenței și al încrederii pe care o China o are în obiectivele sale spațiale, precum și o provocare la adresa Statelor Unite în acest domeniu după ce China a fos izolată în proiectul Stației Spațiale Internaționale. Legea americană interzice orice colaborare a Chinei, directă sau indirectă, cu NASA:

Rusia care participă la proiectul ISS, are planuri similare în domeniul explorării spațiale și a sugerat că partenerii ei din grupul BRICS - Brazilia, India, China şi Africa de Sud - ar putea construi un modul pentru staţia sa spaţială.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a declarat anul trecut că plănuieşte să construiască o staţie spaţială proprie cu şase module care ar putea să găzduiască până la patru cosmonauţi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite