Taiwanul şi-a prezentat cel mai avansat avion de luptă, după manevrele armatei chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Sam Yeh / AFP
Foto Sam Yeh / AFP

Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează France Presse.

Beijingul a desfăşurat exerciţii aeriene şi maritime mai multe zile în Strâmtoarea Taiwan în această lună, în legătură cu vizita în insulă la începutul lunii august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, urmată două săptămâni mai târziu de cea a unei delegaţii a Congresului.

Taiwanul a efectuat propriile manevre pentru a simula apărarea împotriva unei invazii a Chinei. Miercuri, un avion de luptă F-16V - o versiune îmbunătăţită şi mult mai sofisticată a altor F-16, care datează din anii 1990 - a fost încărcată cu o rachetă antinavă de fabricaţie americană, ca parte a unui exerciţiu de "pregătire pentru luptă" la o bază aeriană din comitatul Hualien, în estul teritoriului.

Şase F-16V, inclusiv două înarmate cu rachete, au decolat ulterior pentru misiuni de recunoaştere şi antrenament nocturne, potrivit forţelor aeriene taiwaneze.

"În faţa ameninţării exerciţiilor militare recente ale forţelor comuniste chineze, am rămas vigilenţi, în timp ce stabilim conceptul de 'câmpuri de luptă oriunde şi antrenament în orice moment' (...) pentru a asigura securitatea naţională", au explicat forţele aeriene într-un comunicat.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei intervenţiei militare din partea Chinei, care îşi revendică suveranitatea asupra acestei insule ce se bucură de un regim democratic şi pe care Beijingul este gata să o ocupe cu forţa dacă va fi necesar, aminteşte AFP.

Taipeiul a acuzat Beijingul că a folosit recenta călătorie a dnei Pelosi - cel mai înalt oficial ales al SUA care a vizitat insula după mai multe decenii - ca pretext pentru a iniţia manevre ce i-ar permite să facă o repetiţie în vederea invaziei.

Insula şi-a modernizat flota de luptă învechită în ultimii ani, pe fondul temerilor tot mai mari privind o acţiune militară a Chinei şi presiunii continue exercitate de incursiunile chineze tot mai frecvente în zona sa de identificare a apărării aeriene (Adiz).

În noiembrie, o primă escadrilă de F-16V a fost desfăşurată de forţele aeriene taiwaneze.

Acordul de livrare a unor astfel de aparate a fost susţinut de guvernul preşedintelui american de atunci, Donald Trump, şi succesorul său, Joe Biden, a menţinut un sprijin similar pentru Taipei

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite