Parlamentul venezuelean a declarat nelegitimă preşedinţia lui Nicolas Maduro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Maduro FOTO Arhiva
Nicolas Maduro FOTO Arhiva

Parlamentul venezuelean, care este controlat de opoziţie, a declarat preşedinţia lui Nicolas Maduro nelegitimă şi a făcut apel la armată pentru susţinerea eforturilor de a „restaura democraţia,” scrie agenţia France-Presse.

Statele Unite, care au sancţionat entităţi şi oficiali venezueleni, au salutat legislatura şi au numit-o „singura instituţie legitimă şi ultima instituţie aleasă democratic” din ţară.

„Reafirmăm ilegitimitatea lui Nicolas Maduro,” a spus noul preşedinte al Adunării Generale, Juan Guaido, după ce a depus jurământul de la începutul unei noi sesiuni legislative.

„Începând cu 10 ianuarie, el va uzurpa Preşedinţia şi, prin urmare, această Adunare Naţională este singurul reprezentant legitim al poporului,” a adăugat Guaido.

Votul are doar o semnificaţie simbolică, pentru că de la începutul anului 2016, Curtea Supremă, considerată aproape de Executiv, a declarat nule toate deciziile adoptate de Parlament.

Maduro, care a fost preşedinte în timpul prăbuşirii economiei Venezuelei, va prelua un nou mandat de şase ani în fruntea statului, joi. El a fost reales la 20 mai, în urma unui scrutin contestat. Principalele partide de opoziţie au boicotat votul marcat de o puternică absenţă.

Vineri, miniştrii de Externe din 12 state ale Americii de Sud şi din Canada au anunţat, la Lima, că guvernele lor nu-l vor recunoaşte pe Maduro ca preşedinte, dacă acesta va încerca să rămână în funcţie şi i-au cerut să cedeze puterea Adunării Naţionale (Parlamentul).

Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar este sufocată de o criză economică profundă şi se află sub sancţiuni financiare din partea SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite