Papa Francisc îi cere lui Vladimir Putin să pună capăt „spiralei de violență” în Ucraina

0
0

Papa Francisc i-a solicitat, duminică, președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei de violență” în Ucraina și a deplâns „acţiunile contrare principiului dreptului internaţional", aluzie la alipirea teritoriilor ucrainene, relatează agențiile de presă internaționale, conform Agerpres.

Suveranul Pontif i-a solicitat lui Putin să pună capăt „spiralei de violență” în Ucraina.
Papa Francisc a deplâns „acţiunile contrare principiului dreptului internaţional”. Foto: Arhivă

Înainte de rugăciunea Angelus din Piaţa Sf. Petru, Suveranul Pontif s-a adresat „președintelui Federației Ruse”, „implorându-l să înceteze, inclusiv din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenţei şi morţii". 

Liderul de la Kremlin a semnat, vineri, alipirea regiunilor ucrainene, în urma referendumurilor organizate în regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.  Atât Occidentul, cât și Kievul au afirmat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

 „Deplâng profund grava situaţie care s-a creat în ultimele zile (...) Ea sporeşte riscul unei escaladări nucleare, până la punctul la care există temeri privind consecinţele incontrolabile şi catastrofale la nivel mondial", a afirmat Papa Francisc. 

De asemenea, Suveranul Pontif a lansat „un apel încrezător la adresa preşedintelui Ucrainei (Volodimir Zelenski), să fie deschis propunerilor serioase de pace". 

Este îngrozitor că lumea învaţă geografia Ucrainei prin intermediul unor nume precum Bucea, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporojie şi alte localităţi, care au devenit locuri ale suferinţei şi fricii de nedescris", a mai adăugat el. 

Şi ce să mai spunem de faptul că umanitatea se confruntă din nou cu ameninţarea atomică? Este absurd. Ce trebuie să se mai întâmple? Cât sânge trebuie să mai curgă pentru ca să înţelegem că războiul nu este niciodată soluţia, ci doar distrugere?", a continuat Suveranul Pontif. 

În aceeași ordine de idei, Papa Francisc a insistat pe „respectarea valorii sacrosante a vieţii umane” şi a „suveranităţii şi integrităţii teritoriale a fiecărei ţări”. 

Apelul papei i-a vizat „pe toţi protagoniştii scenei internaţionale", cărora le-a solicitat „să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului în curs, fără să se lase atraşi în escaladări periculoase şi pentru a promova şi susţine iniţiative de dialog”.

  „Vă rog, haideţi să permitem tinerelor generaţii să respire aerul curat al păcii, nu pe cel contaminat al războiului, care este o nebunie. După şapte luni de ostilităţi, să se recurgă la toate instrumentele diplomatice, chiar şi la cele nefolosite până acum, pentru a pune capăt acestei tragedii imense", a mai afirmat Papa Francisc. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite