Papa Francisc, despre abuzul asupra călugăriţelor: „Nu pot spune: aceste lucruri nu se întâmplă la mine acasă. E adevărat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, în timpul zborului de întoarcere de la Abu Dhabi, Papa Francisc a declarat reporterilor că se angajează să oprească abuzul călugăriţelor de către preoţi şi episcopi, recunoscând că unii dintre aceştia le-au folosit pe aceste femei ca sclave sexuale, relatează Reuters.

Reporterul care a pus întrebarea a făcut referire la un articol al publicaţiei italiene L'Osservatore Romano, scris de Lucetta Scaraffia, în care se arată că Biserica Catolică nu a fost prea dispusă să recunoască exploatarea sexuală a femeilor din ordinele religioase.

Potrivit Reuters, tot mai multe călugăriţe, încurajate de mişcarea #MeToo, fac publice abuzurile suferite din partea preoţilor şi episcopilor. Uniunea Internaţională a Stareţelor, care reprezintă peste 500.000 de călugăriţe catolice, şi-a îndemnat anul trecut membrele să raporteze abuzurile.

Papa Francisc a recunoscut problema abuzurilor: „Este adevărat, preoţii şi chiar episcopii au comis abuzuri. Sunt convins că încă o fac, pentru că asemenea lucruri nu încetează doar pentru că am devenit conştienţi de ele.” Papa a mai declarat că „este o problemă în special în congregaţiile şi comunităţile catolice noi”, potrivit Catholic News. „Ne ocupăm de multă vreme de aceste cazuri. Am suspendat un număr de preoţi din această cauză,” a spus suveranul, precizând că Vaticanul e pe cale de a închide un ordin religios feminin datorită abzurilor sexuale şi corupţiei.

„Nu pot spune: aceste lucruri nu se întâmplă la mine acasă. E adevărat. E nevoie să facem mai mult? Da. Suntem dispuşi să facem asta? Da,” a spus el.

Francis a menţionat că Papa Benedict a dizolvat un ordin religios feminin la scurt timp după ce a fost ales ca suveran pontif în 2005, „pentru că sclavia devenise o practică a acestui ordin, chiar şi sclavia sexuală din partea preoţilor şi a întemeietorului.”Papa nu a dat numele grupului. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Alessandro Gisotti a precizat că e vorba de un ordin francez.

Înainte să devină papă, Benedict a condus Congregaţia Doctrinei Credinţei, departamentul de la Vatican care se ocupă cu investigarea abuzului sexual. Pe atunci papă era John Paul. Cardinalul Joseph Ratzinger în acea vreme,  Benedict voia să investigheze acel ordin religios, pentru că se comiteau abuzuri asupra femeilor, însă nu i s-a permis, a spus Francisc, fără a preciza cine s-a opus anchetei.

Abia după ce a devenit papă, Ratzinger a reluat investigaţia şi a dizolvat ordinul, a spus suveranul. Alessandro Gisotti, directorul de presă al Vaticanului a spus că este vorba de Surorile Israelului şi St.John, potrivit Catolic News.

Papa Francisc a convocat episcopi din întreaga lume la un summit ce va avea loc  în februarie la Vatican în care se va discuta protecţia copiilor de abuzurile clericilor. În privinţa abuzurilor asupra călugăriţelor şi a unor acţiuni similare, Papa a spus: „Vreau să înaintăm. Lucrăm la asta.”

Lucetta Scaraffia, editor la suplimentul „Femeia-Biserica-Lumea” al publicaţiei  L'Osservatore Romano a spus, citată de Catholic News, că reacţiile întârziate ale Bisericii Catolice nu sunt deloc surprinzătoare pentru „o instituţie ecleziastă care de secole vede femeile ca fiind mai ales periculoase şi ispititoare”

Chiar dacă abuzul sexual asupra femeilor comis de către preoţi este condamnat, de multe ori este prezentat ca „ o transgresare sexuală liber consimţită a părţilor,” a scris ea.

Jurnalista a spus că Biserica Catolică nu ia în serios abuzul de putere la care face referire însuşi Papa Francisc.  Altfel abuzul sexual asupra femeilor aparţinând ordinelor religioase ar fi recunoscut ca ceea ce este, şi anume ca „act de exploatare.”„Diferenţele de putere, dificultatea de a le reporta din cauza fricii – bine întemeiată- de repercursiuni, nu doar în ceea ce le priveşte, ci şi asupra ordinului lor, explică în bună parte tăcerea care a învăluit aceste exploatări ani de zile, ” a scris ea. 

Scaraffia a făcut trimitere la raporturile„precise şi detaliate” ale  abuzurilor comise de clerici scrise în anii 90 de către stareţele unor ordine feminine, mai ales cele ale Sorei Marie McDonald de la Surorile Misionare ale Doamnei din Africa şi Sora medicală misionară Maura O'Donohue. Ea a spus că s-a aşternut tăcerea peste aceste rapoarte şi că „tăcerea le dă abuzatorilor sentimentul siguranţei.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite