Palestinienii o comemorează pe jurnalista Shireen Abu Akleh, ucisă în urmă cu un an în Cisiordania

0
Publicat:

În Cisiordania sunt planificate joi mai multe ceremonii de comemorare a reporterei Shireen Abu Akleh de la Al-Jazeera, ucisă în urmă cu un an în timpul unei operaţiuni militare israeliene, informează dpa.

Shireen Abu Akleh  - arhiva foto
Shireen Abu Akleh - arhiva foto

Jurnalista a fost împuşcată mortal la Jenin, în nordul Cisiordaniei, iar municipalitatea din Ramallah intenţionează să pună piatra de temelie a unui muzeu în amintirea ei. Universitatea Bir Zeit de lângă Ramallah va anunţa cei trei câştigători ai unui premiu de presă numit după Abu Akleh.

Reportera palestiniană avea şi cetăţenie americană; moartea ei a provocat indignare la nivel internaţional, relatează Agerpres.

O anchetă militară israeliană a ajuns la concluzia că focul de armă care a ucis-o pe jurnalistă nu poate fi atribuit cu certitudine, dar a fost tras "foarte probabil" accidental de un soldat israelian. În timpul operaţiunii armatei a avut loc şi un schimb de focuri cu militanţi palestinieni. Nu s-a deschis o anchetă penală privind incidentul.

Televiziunea Al-Jazeera a intentat în decembrie anul trecut un proces la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, acuzând Israelul de "tirul direct" asupra reporterei şi a colegilor ei. Postul a afirmat că autorii omorului trebuie traşi la răspundere în instanţă.

Statele Unite au investigat de asemenea cazul, fără a reuşi să ajungă la o concluzie definitivă privind originea glonţului fatal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite