Lider al Jihadului Islamic, mort într-o închisoare din Israel. Intrase în greva foamei de 86 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Khader Adnan, important lider al grupării Jihadul Islamic, pe care Israelul l-a acuzat de infracțiuni teroriste, a murit după ce a stat în greva foamei 86 de zile.

Poliție în Israel FOTO: EPA EFE
Poliție în Israel FOTO: EPA EFE

Serviciul penitenciar din Israel a declarat că Adnan (45 de ani) a refuzat tratamentul medical înainte de a fi găsit inconștient în celula sa, marți, relatează BBC.

La câteva ore după moartea lui Adnan, militanții au tras trei rachete din Fâșia Gaza spre Israel, fără a răni pe nimeni.

Premierul palestinian a acuzat Israelul că l-a "asasinat în mod deliberat" pe Adnan, în timp ce Jihadul Islamic a avertizat Israelul că va plăti "cel mai mare preț".

Adnan a început greva foamei imediat după ce a fost reținut de forțele israeliene în casa sa din Arraba, în apropiere de orașul Jenin, pe 5 februarie.

Autoritățile israeliene l-au acuzat că susține terorismul, afilierea la un grup terorist și incitarea la instigare, iar el urma să fie judecat luna aceasta.

Dar grupul pentru drepturile prizonierilor palestinieni Addameer a declarat că este reținut pentru "acuzații false menite să suprime și mai mult activiștii palestinieni".

Săptămâna trecută, Clubul Prizonierilor Palestinieni a spus că Adnan a fost ținut în clinica de la închisoarea Ramla, din centrul Israelului, și că refuză suplimentele nutritive și examinările medicale, starea sa fiind una destul de gravă.

Soția lui Adnan, Randa Mousa, a declarat că face acest lucru deoarece autoritățile israeliene "au refuzat să-l transfere la un spital civil [și] au refuzat să-i permită avocatului său o vizită".

Marți, Serviciul penitenciar din Israel a anunțat că Adnan a fost "găsit dis-de-dimineață în celula sa inconștientă", iar acesta a fost dus la un spital unde a fost declarat mort după ce eforturile de a-l resuscita au eșuat.

Un înalt oficial israelian a declarat agenției de știri AFP că Adnan și-a riscat viața refuzând îngrijirile medicale, adăugând: "În ultimele zile, instanța militară de apel a decis să nu-l elibereze din detenție doar pe fondul stării sale medicale".

Cu toate acestea, premierul Autorității Palestiniene, Mohammed Shtayyeh, a declarat că Israelul "a efectuat un asasinat deliberat împotriva prizonierului Khader Adnan, respingând cererea sa de eliberare, neglijându-l medical și menținându-l în celula sa, în ciuda gravității stării sale de sănătate".

Jihadul islamic, care este al doilea cel mai puternic grup militant din Fâșia Gaza controlată de Hamas, a declarat: "Lupta noastră continuă și inamicul își va da seama încă o dată că crimele sale nu vor trece fără un răspuns".

Randa Mousa a spus că nu vrea ca oamenii să întristeze moartea soțului ei și a insistat că nu vrea "o picătură de sânge să fie vărsată" ca represalii.

"Nu vrem ca cineva să răspundă martiriului. Nu vrem ca cineva să lanseze rachete și apoi [Israelul] lovește Gaza", a adăugat ea.

Există aproximativ 4.900 de palestinieni în închisorile israeliene, potrivit Addameer.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite