Palestina a încheiat un acord cu Hamas şi formează guvern de uniune naţională. Israelul a răspuns în câteva minute printr-un raid aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fâşia Gaza, distrusă de zecile de ani de lupte dintre israelieni şi palestineni. FOTO: Reuters
Fâşia Gaza, distrusă de zecile de ani de lupte dintre israelieni şi palestineni. FOTO: Reuters

Cel puţin patru palestinieni au fost răniţi miercuri după ce Israelul a atacat cu rachete Fâşia Gaza, la doar câteva minute după ce palestinienii au încheiat un acord cu gruparea Hamas pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

Armata israeliană nu a comentat în niciun fel atacul, transmite Reuters. Atacul a avut loc la doar câteva minute după ce islamiştii Hamas şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas au anunţat un acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională în oraşul Gaza. 

O delegaţie a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a încheiat în noaptea de marţi spre miercuri un acord cu mişcarea rivală Hamas, aflată la putere în Gaza, pentru "a constitui un Guvern de uniune naţională în cinci săptămâni".

Acest Guvern urmează să fie format din tehnocraţi, a precizat pentru AFP un membru al misiunii OEP, aflat în vizită, de marţi seara, în Fâşia Gaza.

Delagaţia OEP este condusă de Azzam al-Ahmad, un lider Fatah, mişcarea naţionalistă condusă de preşedintele Mahmoud Abbas. Ea a fost primită călduros de şeful Guvernului Hamas în Gaza, Ismail Haniyeh, şi de numărul doi al mişcării islamiste, Mousa Mohammed Abu Marzook.

După trei ani de pauză, negocierile de pace dintre Israel şi Palestina s-au reluat în iulie 2013 seară la Washington, după eforturile de mediere întreprinse de americani. Discuţiile au fost conduse de oficiali înalţi, apropiaţi ai premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ai preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. Şi de această dată, negocierile au fost suspendate. 

INFOGRAFIE israel palestina

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE Fâşia Gaza: ce este nou într-un conflict vechi

Armele mai puternice, poziţiile mult mai radicale ale ambelor părţi şi instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu aflat încă ”în convalescenţă” după Primăvara Arabă schiţează un cadru complet nou pentru un conflict vechi de zeci de ani.

Discuţiile de pace dintre israelieni şi palestinieni, reluate după trei ani

Negocierile dintre israelieni şi palestinieni se vor relua marţi, 30 iulie, la Washington după trei ani de pauză, a anunţat ministrul Energiei şi al Apelor, Silvan Shalom.

INFOGRAFIE VIDEO Ce urmează în conflictul din Fâşia Gaza după ce ONU a recunoscut statul palestinian

Adunarea Generală a ONU a acordat statutul de observator ne-membru Palestinei, ceea ce echivalează cu recunoaşterea unui stat independent. Israelul şi SUA au fost cei mai vehemenţi oponenţi, însă decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare. Acum, israelienii prezintă planuri de colonizare a Fâşiei Gaza şi ameninţă cu represalii.

Israel-Palestina, conflictul fără sfârşit

Israelienii şi palestinienii au început negocierile acum două decenii pentru a găsi o soluţe la conflictul din Orientul Mijlociu. Atunci de ce a rămas problema aceasta nerezolvată până acum?, se întreabă jurnaliştii de la publicaţia „GEO“

Focurile dintre Hamas şi Israel continuă în Fâşia Gaza. Războiul este iminent, spun analiştii

Atacurile continuă între forţele armate iraniene şi gruparea Hamas în regiunea de frontieră dintre Israel şi Palestina. Bilanţul morţilor a crescut astăzi cu trei civili israelieni, primele victime de la uciderea liderului operaţiunilor militare al Hamas, Ahmad Jabari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite