Discuţiile de pace dintre israelieni şi palestinieni, reluate după trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Justiţie, Tzipi Livni, va conduce echipa de negocieri a Israelului la Washington FOTO Reuters
Ministrul de Justiţie, Tzipi Livni, va conduce echipa de negocieri a Israelului la Washington FOTO Reuters

Negocierile dintre israelieni şi palestinieni se vor relua marţi, 30 iulie, la Washington după trei ani de pauză, a anunţat ministrul Energiei şi al Apelor, Silvan Shalom.

Shalom a făcut anunţul în urmă cu scurt timp, după o întâlnire cu şeful delegaţiei palestiniene de negocieri, Saeb Erekat, care a avut ca scop discutarea posibilităţii de a relua discuţiile de pace, oprite la sfârşitul anului 2010.

Cei doi oficiali au inaugurat astăzi o platformă industrială comună în oraşul Jericho, finanţată de guvernul japonez. Zona industrilă va fi operată de palestinieni, iar produsele vor fi vândute în Iordania.

Alţi înalţi reprezentanţi din guvernul condus de premierul israelian Netanyahu au confirmat anunţul făcut de Silvan Shalom, adăugând că au existat o serie de convorbiri telefonice între palestinieni, israelieni şi americani pentru stabilirea acestei date.

Ministrul de Justiţie, Tzipi Livni, însărcinată din partea guvernului israelian cu negocierile, va participa la întâlnirea de la Washington. Din partea palestinienilor va veni Saed Erekat, şeful delegaţiei, iar John Kerry, secretarul de stat american va reprezenta SUA. 

Kerry anunţase reluarea discuţiilor dintre cele două părţi, săptămâna trecută după a şasea vizită în Ramallah şi Amman, însă până la stabilirea unei date clare de început, anunţul părea încă nesigur.

Conform oficialilor israelieni, întâlnirea din capitala SUA va aduce pe masa discuţiilor în primul rând agenda după care se vor purta negocierile între cele două naţiuni, şi se va încerca stabilirea unui program. Durata prevăzută pentru discuţii este de aproximativ nouă luni, şi va facilita negocierea graniţelor statului palestinian, luând în considerare solicitările Israelului, legate de securitate.

Înainte de această întâlnire, cabinetul israelian va aproba duminică eliberarea a 82 de deţinuţi palestinieni care au fost implicaţi în atacuri împotriva Israelului şi care se află în închisoare anterior Acordurilor de la Oslo (1993). 

Prizonierii vor fi eliberaţi în patru runde, de-a lungul a nouă luni. Mai mult, miniştrii vor vota un proiect de lege pentru organizarea unui referendum naţional legal de un eventual acord de pace cu palestinienii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite