Oraşul vertical al viitorului, prezentat în Jakarta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peruri 88 cuprinde birouri, apartamente, cinematografe, parcare şi o moschee FOTO: MVRDV
Peruri 88 cuprinde birouri, apartamente, cinematografe, parcare şi o moschee FOTO: MVRDV

Cel mai nou cartier din Jakarta seamănă, într-o oarecare măsură, cu ce şi-a imaginat Italo Calvino în romanul „Oraşele invizibile”. Designul nou anunţat de firmele de arhitectură MVRDV, Jerde şi Arup reprezintă un „oraş vertical” înalt de 400 de metri, care combină diverse proiecte într-un nou avânt al unei configuraţii spaţiale.

Proiectul structurii este o colaborare între trei firme internaţionale: Jerde PlaceMaking (Los Angeles, SUA), Arup (Dublin, Irlanda) şi MVRDV (Rotterdam, Olanda). „Peruri 88“, denumit aşa după cele 88 de etaje planificate, cuprinde spaţii de birouri, apartamente, pensiuni, hoteluri luxoase, spa-uri, parcări, o moschee, cinematografe şi un amfiteatru în aer liber. Ultimul etaj este un restaurant cu vedere panoramică.

Zgârie-norii nu reprezintă o noutate, deşi sunt din ce în ce mai înalţi şi mai mari în ultima vreme. Dar „Peruri 88“ este altceva: un turn peste alte turnuri, structuri distincte şi unităţi asimetrice la bază.

Atunci când au fost prezentate, aceste „blocuri” verticale şi împrejurimile lor au dus cu gândul la futurismul lui Frank Ghery imaginat în construcţia  „Stata Center” şi aglomerarea verticală urbană din Rio de Janeiro, spune Motherboard, site specializat pe probleme de tehnologie.

Pentru un oraş atât de aglomerat ca Jakarta, care s-a dezvoltat peste noapte şi care duce lipsă de spaţii verzi, „Peruri 88” oferă o mică soluţie pentru urbanizare. Zona metropolitană de 647 de kilometri pătraţi adăposteşte peste 28 de milioane de oameni, dintre care peste 10 milioane trăiesc în centrul oraşului. 

Ca o comparaţie, New Yorkul are aproape 757 de kilometri pătraţi şi aproape 19 milioane de oameni. Parcurile şi spaţiile verzi au fost înghesuite în ultimele decenii, pe măsură ce Jakarta s-a dezvoltat.

În 1970, peste o treime din oraş a fost destinată spaţiilor verzi, dar în ultimii zece ani această proporţie a scăzut până la 10%. Terasele verzi ale construcţiei verticale cu specii locale de plante şi copaci doresc să creeze „o pădure printre nori“, care să aibă rolul şi de filtru de aer pentru oraş.

Cartier vertical

„Peruri 88 este Jakarta pe verticală. Reprezintă un mini-oraş nou, populat, verde, un monument al dezvoltării Jakartei ca simbol al modernităţii, născut prin propriile eforturi“, a spus Wini Maas, co-fondatorul MVRDV.

Dacă proiectul va fi acceptat, va oferi o viziune a traiului pe verticală într-un oraş al viitorului, care nu a rămas blocat pe ideea de cutie dreptunghiulară plictisitoare, conchide Motherboard.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite