Oraș distrus de o alunecare de teren în Venezuela: cel puţin 25 de morţi şi 52 de dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de salvare continuau căutarea a 52 de persoane dispărute în urma unei alunecări de teren soldate cu cel puţin 25 de morţi în micul oraş Las Tejerias din nordul Venezuelei, informează AFP.

În pofida întunericului, salvatorii, folosind proiectoare, câini şi drone căutau posibili supravieţuitori sau trupurile celor dispăruţi.

„Acţionăm pentru a găsi persoanele care sunt încă date dispărute, aceasta este principala noastră sarcină în acest moment şi trebuie să ne concentrăm asupra acesteia”, a declarat ministrul de Interne Remigio Ceballos responsabililor regiunii, potrivit Agerpres. 

Anterior, Ceballos afirmase că o „cantitate record de precipitaţii” a căzut asupra oraşului, precizând că într-o singură zi a căzut volumul mediu de apă care cade de obicei într-o lună.

„Aceste ploi abundente au saturat solul”, a adăugat ministrul, atribuind aceste precipitaţii „schimbărilor climatice” şi trecerii uraganului Julia prin nordul Venezuelei.

Ploile abundente din ultimele zile au făcut ca râurile să iasă din matcă şi alunecările de teren să măture totul în Las Tejerias, un oraş situat pe versantul muntelui. Numeroase case şi magazine au fost distruse, în timp ce străzi au fost înghiţite de alunecarea de teren, care a purtat copaci, moloz şi maşini pe sute de metri.

Cel mai recent bilanţ oficial indica 25 de morţi şi 52 de răniţi.

„Cinci cursuri de apă au ieşit din matcă” şi „constatăm pagube foarte importante”, a declarat duminică vicepreşedinta Delcy Rodriguez.

Alte treisprezece persoane au murit în diferite părţi ale ţării, tot din cauza acestui sezon de ploi atipic.

Accesul în Las Tejerias a fost blocat duminică seară de o amplă desfăşurare militară şi poliţienească.

Autorităţile au amenajat mai multe adăposturi pentru familiile afectate la Maracay, capitala statului Aragua, unde se află Las Tejerias, a precizat Ceballos, care a declarat duminică pentru AFP că aproximativ 1.000 de funcţionari sunt implicaţi în eforturile de ajutorare.

Armata a anunţat, de asemenea, că va contribui la aceste eforturi.

Preşedintele Nicolas Maduro a declarat trei zile de doliu naţional în semn de solidaritate cu victimele.

Echipa de baseball Tigres de Aragua a oferit stadionul său ca centru de colectare a donaţiilor. În capitală, echipa Leones del Caracas a anunţat, de asemenea, că strânge apă minerală, bunuri neperisabile şi îmbrăcăminte pentru supravieţuitori.

Venezuela se confruntă de câteva săptămâni cu ploi excepţionale.

Pe lângă dezastrul din Las Tejerias, în weekend au avut loc inundaţii şi alunecări de teren în alte părţi ale ţării, în special în statul Zulia, leagănul industriei petroliere din Venezuela, şi la Choroni, pe coastă.

În 1999, circa 10.000 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren majore în statul Vargas, din nordul ţării.  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite