Operaţiune antiteroristă în China: 28 de membri ai unei grupări teroriste au fost ucişi de poliţie în Xinjiang

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Poliţia chineză a ucis 28 de membri ai unei „grupări teroriste“ din Xinjiang, o regiune autonomă din nord-vestul Chinei populată în principal de musulmani turcofoni, au anunţat vineri autorităţile de la Beijing, care, după atentatele de vinerea trecută de la Paris, insistă că şi ele sunt „victime ale terorismului“, relatează AFP online.

Cei 28 de presupuşi terorişti au fost ucişi în cadrul unei „operaţiuni de 56 de zile“ efectuate de forţele de ordine după un atac comis pe 18 septembrie la o mină de cărbuni din Aksu , în sud-vestul regiunii Xinjiang, a precizat Biroul pentru Securitate Publică din Xinjiang.

O „ambuscadă“ vizând forţele de ordine a provocat atunci 18 răniţi şi moartea a 16 persoane, între care cinci poliţişti şi „11 persoane nevinovate de diferite etnii“.

Xinjiang numără aproximativ 10 milioane de uiguri - musulmani turcofoni -, majoritatea ostili tutelei exercitate de Beijing. Ei au fost acuzaţi de comiterea mai multor atacuri comise în ultimii ani.

China a fost în special traumatizată de un macacru cu armă albă comis în martie 2014 de un comando de uiguri într-o gară din Kunming (sudul Chinei), un atac soldat cu 31 de morţi şi 140 de răniţi.

China a anunţat în luna mai a acestui an destructurarea a 181 de „grupări teroriste“ din Xinjiang în cadrul companiei de reprimare denumite „Loveşte cu forţă“, lansată în 2014, după un atentat care a însângerat Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, provocând 39 de morţi şi aproximativ o sută de răniţi.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri