ONU poartă „negocieri serioase“ cu China pentru un acces neîngrădit în regiunea Xinjiang, pentru verificarea informaţiilor privind persecutarea uigurilor

0
0
ONU
ONU

Naţiunile Unite poartă ”negocieri serioase” cu China pentru obţinerea unui acces neîngrădit în regiunea Xinjiang, pentru verificarea informaţiilor privind persecutarea uigurilor, a afirmat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu acordat CBC, transmite Reuters.

Înaltul Comisar pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet, a declarat luna trecută că rapoartele despre detenţie arbitrară, maltratare, violenţă sexuală şi muncă forţată în Xinjiang au necesitat o evaluare completă şi independentă.

În februarie, Bachelet a declarat că au început discuţiile pentru organizarea unei vizite, dar nu s-a ajuns încă la un acord.

Vizita lui Bachelet ”este negociată în prezent între biroul Înaltului Comisar şi autorităţile chineze”, a declarat Guterres într-un interviu difuzat la emisiunea Rosemary Barton Live a Canadian Broadcasting Corp.

"Şi sper că vor ajunge în curând la un acord şi că comisarul pentru drepturile omului va putea vizita China fără restricţii sau limitări", a adăugat el.

Sensibilitatea Chinei la criticile referitoare la tratamentul minorităţii uigure a fost subliniată sâmbătă, când a anunţat sancţiuni împotriva a doi oficiali americani pentru drepturile religioase şi a unui parlamentar canadian care a denunţat tratamentul de către Beijing a acestora şi a altor minorităţi.

Activiştii şi-au exprimat scepticismul cu privire la perspectivele unei vizite semnificative cu acces nestingherit în China.

Guvernul chinez neagă orice maltratare şi a spus că oamenii din toate grupurile etnice din Xinjiang şi din regiunea tibetană se bucură de libertăţi pe scară largă.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri