ONU cere ridicarea „imunităţii“ unor reprezentanţi saudiţi care ar putea fi implicaţi în dispariţia jurnalistului Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Afişe cu jurnalistului dispărut Jamal Khashoggi sunt lipite pe o baricadă a poliţiei în faţa consulatului Arabiei Saudite la Istanbul Turcia FOTO Guliver / Getty Images / Chris McGrath

Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului Michele Bachelet a cerut marţi să se ridice imunitatea unor reprezentanţi saudiţi care ar putea să fie implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi după ce a intrat în Consulatul Arabiei saudite de la Istanbul, relatează AFP.

Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului Michele Bachelet a cerut marţi să se ridice imunitatea unor reprezentanţi saudiţi care ar putea să fie implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi după ce a intrat în Consulatul Arabiei saudite de la Istanbul, relatează AFP.

”Având în vedere gravitatea situaţiei în centrul căreia se află dispariţia domnului Khashoggi, consider că inviolabilitatea sau imunitatea sediilor şi funcţionarilor vizaţi acordată de tratate precum Convenţia de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare ar trebui să fie ridicate imediat”, a declarat Michele Bachelet, citată într-un comunicat.

Poliţia turcă urmează să percheziţioneze reşedinţa consului saudit la Istanbul

Poliţia turcă urmează să percheziţioneze reşedinţa consulului saudit în cadrul anchetei cu privire la dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, a anunţat marţi o sursă diplomatică, relatează AFP.

Acest anunţ are loc la o zi după percheziţionarea consulatului, ultimul loc în care a fost văzut jurnalistul, la 2 octombrie.

Data percheziţionării reţedinţei, care se află în apropierea sediului consulatului, nu a fost dezvăluită.

Editorialistul saudit, care s-a exilat în Statele Unite în 2017, s-a dus la consulatul saudit de la Istanbul să facă demersuri administrative în vederea căsătoriei sale cu o turcă, Hatice Cengiz.

Riadul a dat asigurări până acum că jurnalistul a părăsit reprezentanţa diplomatică, însă oficiali turci au afirmat contrariul, iar unii acuză autorităţile saudite că au pus ca jurnalistul să fie asasinat în interiorul consulatului de către un grup de agenţi trimişi special în acest scop.

Reprezentanţa americană a fost percheziţionată în noaptea de luni spre marţi de autorităţi turce şi o delegaţie saudită. În cadrul percheziţiei, care a durat nouă ore, membri ai echipei turce au prelevat eşantioane de pământ din grădina consulatului.

Potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu, percheziţia reşedinţei consulului va fi efectuată tot în colaborare cu autorităţile saudite.

Imagini surprinse de camere video de supraveghere difuzate de presă au surprins o dubă care a intrat în consulat în ziua dispariţiei jurnalistului, iar apoi a ieşit s-a dus la reşedinţa consulului, potrivit presei turce.

Presa americană a afirmat luni că Arabia Saudită intenţionează să recunoască moartea jurnalistului în cursul unui interogatoriu care s-ar fi terminat rău, la consulatul saudit de la Istanbul, la începutul lunii.

Potrivit CNN, care citează două surse anomime, puterea saudită ar pregăti un raport în care ar încerca să-şi minimalizeze implicarea în dispariţia editorialistului, un critic al autorităţilor de la Riad şi mai ales al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.

Şeful diplomaţiei americane la Riad, în încercarea de a descâlci cazul Khashoggi

Secretarul de Stat american Mike Pompeo, trimis de urgenţă de către preşedintele Donald Trump, a sosit marţi la Riad, cu scopul de aîncerca să facă lumină, pe lângă regele Salman şi prinţul moştenitor, asupra dispariţiei, de două săptămâni, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP.

Pompeo a fost primit la coborârea din avion de omologul său saudit Adel al-Jubeir şi de către ambasadorul în regat al Washingtonului, prinţul Khaled bin Salman, fiul regelui şi fratele prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a constatat un jurnalist AFP.

Luni, după ce a discutat la telefon cu regele Salman, Trump a sugerat că dispariţia lui Jamal Khashoggi, un critic al puterii saudite care colabora cu ziarul The Washington Post, ”ar putea să fie fapta unor ucigaşi scăpaţi de sub control”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite