Ironia cruciadei pe care Turcia o poartă în cazul jurnalistului Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugrumat presa liberă din Turcia, însă ţara sa a apărut ca sursă a informaţiilor sinistre despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi.

Pe 2 octombrie, Jamal Khashoggi a fost văzut intrând în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Jurnalistul şi disidentul saudit nu a mai fost văzut de atunci.

Însă detaliile înfiorătoare referitoare la dispariţia colaboratorului Washington Post au venit în mare măsură din partea unor oficiali turci anonimi din domeniul securităţii, lăsând puţine dubii în legătură cu soarta lui Khashoggi.

Cazul dispariţiei lui Khashoggi a ţinut cu sufletul la gură întreaga lume occidentală, stârnind interesul aliaţilor şi adversarilor Arabiei Saudite deopotrivă. Nota de ironie în această poveste este că detaliile legate de jurnalistul dispărut au venit tocmai de la Turcia, care sub conducerea preşedintelui Erdogan i-a zdrobit pe cei ce sunt critici la adresa puterii şi a desfiinţat presa liberă, aruncând în închisoare nu mai puţin de 27 de jurnalişti, număr egalat doar de Egipt.

Răspunsul Ankarei la dispariţia lui Khashoggi poate fi înţeles, în mare, în două feluri: ca o manifestare a relaţiei încordate cu lumea arabă, din cauza sprijinului pe care Erdogan îl oferă Frăţiei Musulmane şi aliaţilor săi, dar şi ca un semn de respect faţă de familia regală saudită, custozii celor mai sfinte locuri ale islamului.

Pentru a înţelege relaţia pe care o are Erdogan cu lumea arabă, trebuie mai întâi înţeles partidul său AKP, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, o mişcare ce combină elemente ale conservatorismului social al Islamului cu politica conservatoare. 

Acesta consideră că doar acele partide din ţările musulmane care au aceleaşi viziuni sunt autentice, a explicat Soner Cagaptay, directorul Programului de cercetare privind Turcia de la Institutul Washington pentru „The Atlantic”. Alte ideologii sunt văzute ca străine, exterioare, lipsite de legitimitate. 

Asta explică susţinerea vocală a lui Erdogan pentru Frăţia Musulmană şi partidele aliate din regiune când Primăvara arabă a început în 2010. „Le vede doar pe ele ca autentice, native, orice altceva fiind importat,” a adăugat Cagaptay. „Aşa că Turcia şi-a jucat cartea greşit în Primăvara arabă şi când Frăţia Musulmană a pierdut, a pierdut şi ea.”

Drept rezultat, ţările din regiune îl văd pe Erdogan, alături de Qatar, ca principalul susţinător al Frăţiei Musulmane. (nu întâmplător Qatarul este blocat de o alianţă condusă de saudiţi, pentru că ar sprijini grupări teroriste. Turcia şi Iranul sunt principalii săi aliaţi în această criză.) Şi Erdogan vede Turcia ca susţinătoare a Frăţiei, a spus Cagaptay. Drept urmare, Turcia a devenit unul dintre cele mai sigure locuri din lume pentru membri ai Frăţiei Musulmane şi alţi disidenţi din Egipt, Golf şi Siria. Însă dispariţia lui Khashoggi şi presupusa sa moarte de mâna saudiţilor în Consulat reprezintă o evoluţie sinistră.

„Cred că asta i-a înfiorat pe disidenţii din Egipt şi din ţările Golfului pentru că acest fapt sugerează că nu mai sunt în siguranţă în Turcia,” a spus Cagaptay. „Şi de asta cred că Erdogan trebuie să găsească o cale ca, indiferent de abordarea pe care saudiţii o vor avea ca sa iasă din situaţia asta, să devină foarte clar că nu se va mai întâmpla.”

Deşi relaţiile lui Erdogan cu lumea arabă sunt tensionate, abordarea sa faţă de Arabia Saudită este diferită. Preşedintele turc  este un conservator sunit devotat şi îl respectă pe regele Salman drept Custode al celor două moschei sfinte ale Islamului. (din Mecca şi Medina) Informaţiile referitoare la cazul Khashoggi sunt marcate nu numai de anonimitate, ci şi de faptul că niciun înalt reprezentant turc nu a oferit informaţii oficiale legate de caz şi Erdogan însuşi a fost în mare parte tăcut, probabil sperând că va apărea o soluţie potrivită care să-i poată scoate curaţi pe toţi cei implicaţi.

Preşedintele american Donald Trump l-a trimis pe secretarul de Stat Mike Pompeo în Arabia Saudită, luni, pentru a încerca să descurce situaţia.

„Tocmai am vorbit cu regele Arabiei Saudite care neagă că ar avea informaţii despre ce s-ar fi întâmplat cu cetăţeanul saudit”, a scris Trump pe Twitter. „El a spus că lucrează îndeaproape cu Turcia pentru a găsi răspunsuri. Îl voi trimite imediat pe Secretarul de Stat pentru a se întâlni cu regele.”

Trump a creat rumori când le-a declarat jurnaliştilor că i s-a părut că regele saudit crede că ar fi putut fi vorba despre asasini solitari, fără legături cu Riadul.

Luni seara, surse CNN au spus că Arabia Saudită pregăteşte un raport în care recunoaşte că jurnalistul a fost omorât în Consulat, în urma unui interogatoriu care a scăpat de sub control. Informaţia nu este confirmată oficial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite